Sfințire la Grădinița „Dumbrava minunată” din Alba Iulia

La Grădinița cu program normal ‘Dumbrava Minunată’ din Alba Iulia, a avut loc, vineri, 3 decembrie, în cadrul parteneriatului educațional cu Biserica Ortodoxă ‘Dealul Furcilor’, o acțiune religioasă cu puternic ecou în sufletele copiilor, și anume festivitatea sfințirii unei noi locații, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Slujba a fost urmată de un recital de poezie religioasă și colinde interpretate de copiii de la grupele mari și pregătitoare. De asemenea, a fost prezentată o expoziție de icoane pe sticlă, realizate de Sicoe Isabela Carina, fiică duhovnicească a Parohiei Ortodoxe ‘Dealul Furcilor’.

Această acțiune se înscrie în șirul numeroaselor acțiuni derulate pe parcursul celor patru ani de colaborare între grădiniță și părintele paroh dr. Țandea Sebastian, care, prin activitățile moral-religioase desfășurate cu copiii de la grădiniță, a reușit să satisfacă atât curiozitatea, cât și dorința copiilor de a găsi răspunsuri la întrebările ‘Cine a creat lumea?’, ‘Cine este îngerul nostru păzitor?’, ‘Semnificația sărbătorii de Crăciun’, ‘Cine este Sfântul Nicolae?’, ‘De ce ne aduce daruri?’ și alte multe lucruri legate de educația moral-religioasă a copiilor.

Acțiuni la fiecare sărbătoare religioasă

În cadrul acestui parteneriat educațional, educatoarele au ținut cont de opțiunea părinților privind participarea copiilor la activități cu conținut religios. Grădinița a avut în vedere faptul că germenii educației moral-religioase se formează în familie și trebuie să se continue firesc la grădiniță și apoi la școală. Acest lucru este posibil numai dacă influențele celor patru factori (familie, grădiniță, Biserică, Școală) sunt unitare și în concordanță cu particularitățile de vârstă ale copiilor.

Astfel, fiecare sărbătoare religioasă importantă a fost marcată printr-o suită de activități, cum ar fi povestiri, memorizări, activități muzicale, artistico-plastice, serbări, participări la slujbele sfinte. Toate acestea au avut un rol important în pregătirea psihologică a copiilor, pentru trăirea afectivă a sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou, Florii, Paști, Rusalii, dar și pentru înțelegerea noțiunilor și valorilor morale promovate de proiect, și anume noțiunile de bine și rău, adevăr și minciună, respectul față de vârstnici, generozitatea, cinstea, modestia, puterea de a ierta, iubirea aproapelui. Cu ocazia acestui eveniment important, copiii Grădiniței ‘Dumbrava minunată’ au primit, în spiritul tradiției, de la Sfântul Nicolae, cadouri și premii. Sacul Sfântului Nicolae a fost încărcat cu ajutorul sponsorilor, care s-au aflat alături de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente