Sfințire de troiță în cinstea Sfintei Filofteia și a Sfântului Nectarie în localitatea vâlceană Sălătrucel

În ziua sărbătorire Sfântului Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, ieri, 20 iulie 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit o troiță, închinată Sfântului Ierarh Nectarie și Sfintei Mucenițe Filofteia, ce se află în satul Seaca, comuna Sălătrucel, după cum a precizat Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat importanța prezenței unei Sfinte Cruci sau a unei troițe: „Slăvit să fie Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim aici într-o zi așa de luminoasă, ca sufletele dumneavoastră, într-un loc rupt dintr-o poezie, ca o gură de rai, precum este pajiștea de aici. De multe ori am poposit pe aceste meleaguri și mi-am zis atunci că ar fi bine să se ridice o Sfântă Cruce sau o troiță, precum înaintașii noștri au așezat aceste semne dumnezeiești în drumurile lor, pentru ca să știe că sunt tot timpul în grija Domnului. Deși acest loc ar părea singuratic, el este cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Care este pretutindeni, precum mărturisim în rugăciunea „Împărate Ceresc”. Dumnezeu să dea iertare păcatelor celor care au ajutat la ridicarea acestei sfintei troițe și luăm aminte la exemplul acestor ctitori, știut fiind faptul că binele nu se uită și că cu fiecare faptă bună pe care o săvârșim, ne apropiem mai mult de Împărăția lui Dumnezeu. Mă rog pentru bucuria pe care mi-ați făcut-o, iar Bunul Dumnezeu să v-o dăruiască și dumneavoastră tuturorË®.

La popasul de taină de la umbra troiței au participat credincioși din localitate, cât și din împrejurimi, sosiți pe aceste meleaguri pentru prăznuirea ocrotitorului locașului de cult.

Ctitorii sfintei troițe sunt domnul inginer Valerian Covrescu și doamna doctor Adriana Covrescu , iar de buna desfășurare a lucrărilor de construcție s-au îngrijit pr. paroh George Filigean și pr. Marius Vasile Rogoz din Parohia Sălătrucel, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…