Sfințire de pictură la biserica Parohiei Motiș din Protopopiatul Mediaș

Lucrările de pictură și împodobire a Bisericii ‘Sfântul Mucenic Gheorghe’ din Parohia Motiș, Protopopiatul Mediaș, au fost binecuvântate și sfințite duminică, 7 august, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”. Biserica din Motiș a fost construită în perioada 2003-2007, vechea biserică de aici căzând pradă unui incendiu necruțător.

O mare parte din comunitatea mică de credincioși din localitatea sibiană Motiș a participat cu multă bucurie la slujba de sfințire a picturii și de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială. Sărbătoarea a fost un bun prilej pentru fiii satului de pretutindeni să poposească la Motiș pentru a se alătura rudelor și cunoscuților ce au rămas în mica localitate de lângă orașul Copșa Mică, județul Sibiu. Părintelui paroh Lucian Pușcă și protopopului de Mediaș, părintele Ovidiu Găban, li s-au alăturat mai mulți preoți de la parohiile învecinate, din Sibiu și chiar de mai departe, pentru a forma un sobor de slujitori la sfintele altare care să întregească slujbele religioase. La evenimentul religios au participat primarul comunei Valea Viilor, Ilie Avram Pinte, consilieri locali și invitați de seamă.

După înconjurarea bisericii și stropirea ei cu apă sfințită, au fost sfințite pictura și icoanele de pe catapeteasmă. A urmat Sfânta Liturghie oficiată în lăcașul de cult de la Motiș, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

‘Nu există hrană mai de preț decât Euharistia’

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia duminicii, în care ne este prezentată minunea înmulțirii pâinilor. Ierarhul a subliniat faptul că această minune a fost o pregătire pentru instituirea Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină și a explicat credincioșilor folosul unei împărtășiri mai dese decât în cele patru posturi din timpul anului bisericesc.

‘După ce Mântuitorul le-a vorbit celor peste 5.000 de bărbați, afară de femei și copii, după cum ne arată Evanghelistul, aceștia au fost atât de impresionați de cuvântul Său, încât au uitat de nevoile lor trupești, de foame și de sete. Ucenicii au intervenit și L-au rugat pe Mântuitorul să le dea voie oamenilor să plece, pentru că acel loc era pustiu, să lase mulțimile să meargă în cetatea cea mai apropiată să-și cumpere merinde. Și iată răspunsul Mântuitorului, care i-a șocat: ‘Dați-le voi să mănânce!’ Și privind împrejur i-au răspuns că nu au decât cinci pâini și doi pești. Sfântul Evanghelist Ioan precizează că aceste pâini au fost găsite la un copil, care le-a păstrat și nu a gustat din ele. Și el a stat în această stare de foame și sete după Dumnezeu, care nu este altceva decât starea de ajunare. Când ne împărtășim, după ce am trecut prin Sfânta Spovedanie, ne implicăm și trupește. Nu amestecăm hrana pe care tot Dumnezeu ne-a dat-o, nu că ar spurca ceva, nu pentru că hrana pe care o mâncăm după ce ne împărtășim ar aduce vreo impietate Sfintei Împărtășanii, ci pentru că nu există hrană mai de preț decât Euharistia. Nu doar că îi dau prioritate și vreau să iau Împărtășania și apoi celelalte alimente care mă hrănesc, ci vreau să stau până în momentul întâlnirii mele cu Hristos în stare de ajunare, numită de Sfinții Părinți foame și sete după Dumnezeu’, a spus Mitropolitul Laurențiu.

Jertfa comunității din Motiș

A urmat cuvântul preotului paroh, prin care a mulțumit tuturor credincioșilor care au sprijinit lucrările de construcție, de pictură și de amenajare interioară.

‘Misiunea noastră în acest sat a fost de a construi un nou lăcaș de închinare, unde glasurile de rugăciune ale credincioșilor să se înalțe din nou spre ceruri. În vara anului trecut, la Muntele Athos am primit îndemnarea unui părinte rugător de a nu lăsa biserica neînveșmântată cu pictură, primind încredințarea că Maica Domnului ne va ajuta’, a spus părintele Pușcă.

Ca semn de apreciere pentru activitatea în parohie și pentru modul în care a reușit să coordoneze lucrările de la biserica din Motiș, părintele paroh Lucian Pușcă a fost hirotesit întru iconom stavrofor. La rândul său, părintele Pușcă și-a exprimat recunoștința față de IPS Mitropolit Laurențiu și i-a oferit o icoană a Sfântului Gheorghe. Acte de cinstire din partea ierarhului au fost oferite Consiliului și Adunării parohiale, primarului Ilie Avram Pinte și Consiliului local al comunei Valea Viilor, viceprimarului Vasile Șodorfean, dlui Sorin Mihuț și familiei Dana și Ovidiu Pănăzan.

Sărbătoarea de la Motiș s-a încheiat la Căminul cultural din localitate, unde invitații și credincioșii au participat la agapa frățească.

Biserica din Motiș este construită din lemn, pe fundație de beton și a înlocuit vechea biserică din sat care a ars din temelii în 1990. Până la inaugurarea bisericii, slujbele religioase au fost oficiate într-o sală de clasă din școala de la Motiș. Sfințirea lăcașului de cult a avut loc pe 23 aprilie 2007, slujba fiind oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu. Pictura a fost realizată de artistul Emanuel Bumbu din Dej, județul Cluj-Napoca, în 2010, iar toate lucrările de amenajare interioară cum ar fi pardoseala, mocheta, ferestrele de termopan sau achiziționarea candelabrelor și a clopotelor au fost realizate cu sprijinul credincioșilor, al consiliului local și al unor sponsori.

Comentarii Facebook


Știri recente