Sfințire de noi antimise la Alba Iulia

În Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, după slujba Sfintei Liturghii, au fost sfințite joi, 03 mai 2012, noile antimise pentru protopopiatele Reghin, Luduș, Sighișoara, Blaj, Târnăveni și Târgu Mureș ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. După cum ne informează reintregirea.ro, rânduială a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, antimisele urmând a fi dăruite tuturor parohiilor din Eparhia Alba Iuliei.

Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase având o formă dreptunghiulară, pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În antimis se găsesc cusute părticele de Sfinte Moaște. Pe Antimis se pun Potirul și Discul în timpul Liturghiei și numai pe el se face Sfințirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, acesta se păstrează în Sf. Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Sfântul Antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt.

Sfântul antimis este sfințit, semnat și dat de episcopul locului, indicându-se parohia și biserica unde a fost dat spre slujire, cu hramul acesteia. Atunci când episcopul se schimbă, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase și noi antimise sunt sfințite și distribuite parohiilor de către noul episcop.

Slujba de sfințire a antimiselor este identică, în ce privește conținutul, cu cea a sfințirii altarului, întrucât antimisul stă pe masa sfântului altar.

Comentarii Facebook


Știri recente