Sfințire de casă parohială în satul Văratec din Protoieria Târgu Neamț

În Duminica a XII-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie în parohia Văratec din Protopopiatul Târgu Neamț, județul Neamț, unde a sfințit casa parohială a acestei localități. Sâmbătă, 25 august, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în parohia Bărcănești, Protopopiatul Roznov, informează Ziarul Lumina, Ed. de Moldova.

Duminică, 26 august, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit în parohia Văratec din Protopopiatul Târgu Neamț, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia a sfințit casa parohială a acestei comunități. Alături de pr. Ciprian Ipate, parohul Bisericii ‘Sfânta Mare Mucenică Varvara’ din Văratec, din soborul slujitor au mai făcut parte pr. Ioan Dogaru, protopopul Protopopiatului Târgu Neamț, dar și tatăl și fratele părintelui paroh, ambii preoți slujitori în Protopopiatul Piatra Neamț. După citirea Sfintei Evanghelii, pr. protopop Ioan Dogaru a rostit un cuvânt de bun-venit adresat Înalt Preasfințitului Teofan pentru dragostea arătată prin venirea în parohia Văratec și în Protopopiatul Târgu Neamț. A urmat cuvântul părintelui paroh Ciprian Ipate, care a adresat mulțumiri Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, părintelui protopop, stavroforei Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, și părintelui Dumitru Irina din parohia Filioara, pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor. Totodată, părintele paroh a subliniat faptul că pentru toți membrii parohiei Văratec ‘ziua de astăzi este ziua în care așteptarea și emoțiile ce izvorăsc din ea sunt transformate în clipe de neuitat, în rugăciune fierbinte și în sacră comuniune harică’.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, IPS Teofan a explicat pericopa evanghelică a zilei, în care s-a relatat despre întâlnirea unui tânăr bogat cu Mântuitorul Hristos. Întrebarea pe care acest tânăr bogat i-a adresat-o Mântuitorului, anume ‘Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața cea veșnică?’, a fost fost evidențiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei ca fiind întrebarea fundamentală, de cea mai mare importanță din viață fiecărui om, întrebare care trebuie să fie un reper pentru cel ce vrea să împlinească poruncile lui Dumnezeu. În continuare, IPS Teofan a vorbit despre bogăție, lucru în care nimeni nu-și găsește împlinirea, din contră, aceasta aduce neliniște și robie interioară. Doar în harul lui Dumnezeu, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel, omul se împlinește desăvârșit: ‘dar prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt; și harul Lui, care este în mine, n-a fost în zadar, ci m-am ostenit mai mult decât ei toți. Dar nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este cu mine’. (Corinteni, cap. XV, v. 10).

La final, IPS Teofan i-a acordat părintelui Ciprian Ipate distincția de iconom pentru activitatea deosebită desfășurată în parohie și o diplomă de merit colectivă tuturor enoriașilor din Văratec. În semn de prețuire, parohul bisericii din Văratec i-a dăruit Înalt Preasfințitului Teofan o icoană.

Biserica parohială cu hramurile ‘Sfânta Mare Mucenică Varvara’ și ‘Adormirea Sfintei Ana’ din localitatea Văratec este situată la 600 m de Mănăstirea Văratec și la 4 km de binecunoscută stațiune balneoclimaterică Bălțătești. Satul Filioara și cătunul Gropi au fost așezări ale călugărilor sihaștri de pe vremea domnitorilor mușatini. Moșia Filioarei a aparținut domnitorului Irimia Movilă, care în anul 1623 a donat-o mănăstirii de călugări Agapia, împreună cu două sate: Filioara și Gropi. În anul 1803 satul Gropi aparținea de Mănăstirea Văratec, de unde și-a luat și numele, iar nevoile religioase erau îndeplinite de preoții din mănăstirea sus-amintită. În anul 1848, sub inițiativa preoților din Filioara, locuitorii din Văratec au început prin forțele proprii să-și construiască biserica, lucrare finalizată în anul 1852, purtând hramul ‘Sf. M. Mc. Varvara’. Biserica, având formă de cruce, cu trei turle și cu un pridvor orientat către miazăzi, a fost zidită pe pământul donat de preotul Gheorghe Brăteanu, fiind construită exclusiv din lemn și înzestrată cu cele necesare cultului. Din anul 1999, parohia Văratec este păstorită de pr. Ciprian Ipate, în timpul căruia biserica a fost înfrumusețată și au fost construite o casă socială (în interiorul căreia se află și un muzeu) și casa parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente