Sfințire de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În Duminica a XV-a după Rusalii, Biserica parohiei Al. I. Cuza din Protopopiatul Pașcani va fi resfințită. Tot duminică va avea loc târnosirea altarului Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Parohia Botoșana, Protopopiatul Suceava I, informează „Ziarul Lumina”.

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va resfinți duminică Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din parohia Al. I. Cuza, Protopopiatul Pașcani. Lucrările au început în anul 1923 și au fost terminate cinci ani mai târziu, fiind coordonate de pr. Ioan Popescu. Lăcașul de închinăciune este ridicat din piatră și cărămidă. Între anii 1975-1976 a fost restaurat parțial de către preotul Alexandru Anton, târnosirea fiind oficiată de pr. Scarlat Porcescu. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în ultimii ani au fost demarate ample lucrări de reconsolidare și înfrumusețare, care au fost conduse de pr. Ioan Boian. „Prin osârdia ctitorilor Constantin și Rațița Popescu cu fiii lor, Ioan și Maria Bucur cu fiii lor, a primarului Vasile Baciu, a viceprimarului Bogdan Toma și a credincioșilor din parohie s-a materializat evlavia și dragostea față de biserica parohială. Sfântul lăcaș a fost înfrumusețat pentru prima dată în ultimii 82 de ani cu pictură interioară și exterioară în tehnica frescă. De asemenea, a fost montat mobilier nou și s-a ridicat casă praznicală și capelă”, a spus pr. paroh Ioan Boian.

Sfințire în parohia Botoșana

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va sfinți duminică Biserica ‘Sf. Ilie Tesviteanul’ din parohia Botoșana, Protopopiatul Suceava 1. Sfântul lăcaș este așezat în vatra satului, unde, de 200 de ani, credincioșii se adună în fiecare duminică și sărbătoare pentru a participa la sfintele slujbe și a se împărtăși din harul lui Dumnezeu. Pentru păstrarea credinței și tradițiilor ortodoxe, precum și în scopul amenajării și conservării bisericii-monument istoric, la inițiativa Consiliului Parohial s-a pus piatra de temelie a bisericii noi în anul 2000. De construcția lăcașului de închinăciune s-a ocupat pr. paroh Viorel Ilișoi, care a conlucrat cu preoții slujitori Ioan Țâcșa, Bogdan Straton și Spiridon Radu Nistor. „Lucrarea a fost realizată, în cea mai mare parte, din donațiile în bani și materiale oferite de credincioșii din parohie și de fiii comunei Botoșana plecați la muncă în străinătate. Am primit subvenții de la Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Consiliul Județean Suceava, prin intermediul lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, și de la Consiliul Local al comunei Botoșana, condus de primarul Ioan Gheață. Lucrările la biserica nouă vor continua prin realizarea unei picturii interioare în frescă, cu gândul la cuvântul Sf. Ap. Pavel: ‘Păstoriți Biserica lui Dumnezeu pe care a câștigat-o cu scump sângele Său’ (FA 20, 28)’, a relatat pr. paroh Viorel Ilișoi. În parohia Botoșana a mai existat o biserică-monument, ridicată în anul 1675, care a fost donată comunei Poieni – Solca, întrucât aici s-a ridicat un alt sfânt lăcaș, din lemn, în anul 1810, construit de meșterul Grigore Ulian din Câmpulung Moldovenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente