Sfințire de biserică și grădiniță în localitatea ieșeană Traian

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor numeros de preoți și diaconi, a sfințit duminică, 23 septembrie 2012, grădinița și Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din localitatea Traian, comuna Bivolari, Protopopiatul Iași 1, în prezența a peste o mie de credincioși. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Emil Ojog, cel care a coordonat lucrările lăcașului de cult, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, enoriașii filiei Traian a parohiei Soloneț, Protopopiatul Iași 1, județul Iași, l-au avut ca oaspete pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a sfințit biserica cu hramul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, precum și noua grădiniță a localității, situată în curtea bisericii. La manifestarea religioasă, alături de enoriașii din Traian, au participat peste o mie de credincioși din împrejurimi, veniți să asiste la slujbe și să se închine în sfântul altar. Biserica a fost sfințită prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin, după care a urmat sfințirea grădiniței. După slujbele de sfințire, IPS Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi, pe o scenă special amenajată în vecinătatea lăcașului de rugăciune. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași. La eveniment au participat membri ai autorităților locale, dar și ai Inspectoratului Școlar Județean Iași.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după rostirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a subliniat semnificațiile duhovnicești ale pescuirii minunate de pe Marea Galilee. ‘Când Mântuitorul Hristos i-a spus lui Petru să îndepărteze corabia în larg pentru a prinde pește, acesta i-a răspuns că toată noaptea s-a străduit și nimic nu a prins. Înțelegem din acest episod că omul care nu-L are pe Hristos lângă dânsul și care nu are ocrotirea lui Dumnezeu, oricât de mari ar fi succesele pe care crede că le-a dobândit și oricât de mare ar fi zbaterea lui, nimic nu dobândește. Realizările pe care un astfel de om crede că le are se vor transforma la un moment dat în vânt și în cenușă și toate vor trece precum valul. Lucrurile care rămân cu adevărat sunt dragostea față de Dumnezeu, dragostea de aproapele, familia binecuvântată și toate cele dobândite în mod cinstit, pentru că alături de toate acestea stă Hristos Domnul. Tot din acest episod relatat în Evanghelia citită astăzi, prin cuvintele Mântuitorului ‘depărteaz-o la adânc’, trebuie să înțelegem că omul în viața sa se cuvine adesea să se retragă din iarmarocul și suprafața existenței și să caute profunzimea, liniștea și tihna lucrurilor duhovnicești. Din pericopa evanghelică citită, aș vrea să mai pun la sufletul vostru și comportarea Sfântului Apostol Petru, care, dându-și seama după pescuirea minunată că Cel de lângă el e Cineva deosebit, cu putere multă, îi spune ‘du-Te de la mine, Doamne, căci sunt om păcătos’. De aici ne dăm seama că omul trebuie să-și recunoască cu sinceritate propriile sale păcate și patimi, după cum ne îndeamnă Evanghelia și conștiința Bisericii, această recunoaștere fiind începutul tămăduirii’, a spus IPS Teofan. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și-a încheiat cuvântul de învățătură îndemnându-i pe cei prezenți să se îmbogățească în Dumnezeu: ‘Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu, adică îmbogățiți-vă în Dumnezeu și toate vi se vor adăuga vouă. Se adaugă și sănătate și loc de muncă și succes în viață, pentru că Dumnezeu nu rămâne dator, iubiți credincioși. Cel care își cinstește părinții, cel care este credincios soției sale, cel care respectă zilele de miercuri și vineri ca zile de post, cel care din puținul său oferă și celui sărman îl are pe Dumnezeu în viața lui și depășește orice obstacol’.

La finalul dumnezeieștii Liturghii, pr. Constantin Andrei de la Biserica Bărboi din Iași a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța lăcașului de cult în viața unei comunități, dând citire apoi hrisovului de sfințire. A urmat cuvântul pr. Emil Ojog de la parohia Bivolari, cel care s-a implicat și a coordonat ridicarea lăcașului de cult din localitatea Traian. În cuvântul său, pr. Emil Ojog a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitului Părinte Calinic, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pentru ajutorul și grija de care au dat dovadă de-a lungul construcției lăcașului de cult. Pentru implicarea și osteneala sa în ridicarea bisericii din Traian, pr. Emil Ojoc a fost hirotesit iconom stavrofor de IPS Teofan. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult și au ajutat la zidirea lăcașului de închinare, cărora li s-au oferit distincții și diplome.

Biserica din Bivolari, urmare a proiectului ‘Nici un sat fără biserică’

Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din localitatea Traian a fost începută în anul 1999, ca urmare a proiectului ‘Nici un sat fără biserică’, inițiat de Preafericitul Părinte Patriarh, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Responsabilitatea lucrărilor i-a fost încredințată părintelui Emil Ojog de la parohia Bivolari, care a fost ajutat în activitatea sa atât de enoriașii din Traian, cât și din parohiile vecine, Bivolari, Soloneț, Roșcani, Rădeni, Santa Mare, Tabăra, dar și de autoritățile locale.

Comentarii Facebook


Știri recente