Sfințire de Biserică în Protoieria Ploiești

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de 37 de preoți și diaconi, a săvârșit târnosirea bisericii de la Parohia Negoiești din comuna Brazi, Protoieria Ploiești, informează „Ziarul Lumina”. Slujba a avut loc în ziua prăznuirii Sfinților Brâncoveni, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și aproximativ 1.000 de credincioși.

Am mers la Parohia Negoiești, unde am ajuns la o oră târzie din noapte, în ajunul marelui eveniment, pentru a participa la slujba ce urma să aibă loc a doua zi. Părintele Gabriel Baroianu împreună cu mai mulți credincioși făceau ultimele pregătiri pentru a îmbrăca biserica lor ca pe o mireasă a lui Hristos. Pe chipul tuturor celor prezenți se puteau citi bucuria și emoția ce preced o mare sărbătoare atât pentru că avea loc târnosirea, dar și pentru că sfântului lăcaș i s-a conferit un nou hram în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache. Aceasta pentru că biserica parohială este ctitoria Elisabetei Brâncoveanca, nepoata Sfântului Constantin Brâncoveanu, prin căsătorie cu nepotul acestuia.

La final, reprezentanții autorităților locale au primit distincții de vrednicie din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru susținerea activităților social-culturale și misionare din parohie.

Hram spre pomenirea ctitorilor

Părintele paroh a rostit un cuvânt în care a subliniat că ‘ridicarea unei biserici este o lecție de jertfă, de sacrificiu, de dragoste față de Dumnezeu, dar și față de oameni, pentru că este un dar făcut unei comunități creștine de către un ctitor sau mai mulți. Această lecție ne-a fost dată și de ctitorul bisericii noastre, Elisabeta Brâncoveanca, prin ridicarea acestei biserici în anul 1834. Pentru acest fapt, și nu numai, ne-am hotărât, ca drept recunoștință pentru neamul ei, neamul brâncovenilor, cu aprobarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu lucrarea sfințitoare a Preasfințitului Episcop Ciprian Câmpineanul, să adăugăm la cele două hramuri pe care le avea biserica noastră, ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ și hramul ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’. De asemenea, părintele Baroianu a mulțumit Preasfințitului Ciprian Câmpineanul, tuturor slujitorilor prezenți, autorităților locale, precum și inimoșilor credincioși pe care îi păstorește și care sunt permanent alături de biserică.

Părintele paroh Baroianu a primit rangul de iconom stavrofor

Părintele paroh Gabriel Baroianu, preot harnic și devotat misiunii asumate la hirotonie, slujește la această parohie de 17 ani, timp în care a lucrat atât pentru redobândirea terenului, cât și pentru înfrumusețarea bisericii, a clopotniței și a anexelor. A făcut cu drag și dăruire restaurarea picturii, împrejmuirea cimitirului cu gard, înlocuirea porților de la intrarea în curtea bisericii, casa parohială a fost reparată integral și a amenajat un frumos altar de vară. Analizând activitatea desfășurată de către părintele Gabriel Baroianu și lucrările de înnoire realizate la această parohie, Permanența Consiliului Eparhial, în ședința de lucru din data de 10 august 2010, a aprobat oferirea rangului de iconom stavrofor părintelui paroh.

Comentarii Facebook


Știri recente