Sfintii Trei Ierarhi

Sfintii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur sunt sarbatoriti impreuna pe 30 ianuarie. Ei au desfasurat o importanta activitate in domeniile teologic-bisericesc, filantropic, medical, educational si cultural. Numiti invatatori ai lumii ei sunt ocrotitorii institutiilor de invatamant si ai scolarilor.

In ajunul sarbatorii, la Seminarul Teologic Sfantul Vasile cel Mare din Iasi s-a desfasurat un simpozion stiintific dedicat zilelor seminarului cat si implinirii, anul acesta, a 360 de ani de la Sinodul de la Iasi.

In data de 30 ianuarie a fost si hramul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de soborul format din preotii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi. In cuvantul sau, Inalt Prea Sfintitul Daniel a evidentiat semnificatia sarbatorii si rolul manastirii Sfintii Trei Ierarhi in viata bisericeasca si culturala. Astfel, la manastirea ieseana a avut loc in anul 1642 Sinodul de la Iasi, care a dat forma finala Marturisirii de credinta a lui Petru Movila. Acest sinod este, dupa cum spunea Inalt Prea Sfintia Sa, un simbol al unitatii panortodoxe.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente