Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți de teologii bucureșteni

În ziua sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, astăzi, 30 ianuarie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a cinstit ocrotitorii.

Cu acest prilej, la Catedrala Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat motivul pentru care cei trei sfinți sunt prăznuiți împreună la această dată: „Este cunoscut faptul că în a doua jumătate a secolului al XI-lea printre creștinii evlavioși din Capitala Bizanțului au apărut anumite disensiuni cu privire la cine este cel mai strălucit, cel mai important și cel mai mare sfânt al Ortodoxiei. Unii care aveau o evlavie o deosebită la Sfântul Vasile cel Mare considerau că acesta este cel mai important. Cei care au auzit cuvântările de teologie ale Sfântului Grigorie socoteau că Sfântul Grigorie Teologul este cel mai important. Alții care cunoșteau reformele adânci inițiate de Sfântul Ioan Gură de Aur și își aminteau predicile acestuia au crezut de cuviință că Sfântul este cel mai important. Însă Dumnezeu vrând să arate că înaintea tronului Sfintei Treimi toți trei sunt deopotrivă de mari, importanți și strălucitori l-a învrednicit pe mitropolitul Ioan al Euhaitelor de o descoperire dumnezeiască atunci când Dumnezeu i-a descoperit acest adevăr că toți trei se bucură de aceeași cinstire în Împărăția Cerurilor.”

După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru cei adormiți întru Domnul, foști profesori și studenți ai instituției de învățământ.

În cadrul sărbătorii a avut loc proclamarea oficială a anului 2013 ca An comemorativ „Dumitru Stăniloae”, eveniment care s-a desfășurat în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a numeroși studenți teologi, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, oficialități și credincioși.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la: organizarea a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”; modul în care Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române va elabora conceptul de concurs la nivelul tuturor școlilor de teologie și va informa toate școlile participante asupra criteriilor concursului și organizarea Simpozionului Național „Teologia Părintelui Dumitru Stăniloae după 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice” la Mănăstirea Sâmbăta de Sus în perioada 6-8 octombrie 2013.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul Său că este mare nevoie ca opera Părintelui Dumitru Stăniloae să fie aprofundată mai ales în aceste vremuri de confuzie și secetă duhovnicească: „Prin teologia sa vastă, profundă și bogată, ca sinteză creatoare între Tradiție și actualitate, Părintele Dumitru Stăniloae rămâne în memoria Bisericii un mărturisitor al iubirii divine și un apărător al demnității umane atât în timp de libertate, cât și în timp de prigoană. Pentru Părintele Stăniloae persoana umană este permanentă taină și permanentă noutate. Întrucât el era om al rugăciunii tainice a scris o teologie care îndeamnă mereu la rugăciune, la unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieții și al bucuriei veșnice”.

Apoi, Patriarhul României i-a premiat pe câștigătorii fazei eparhiale a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”.

„Felicităm pe toți cei care au organizat concursul aici, pe cei care au participat la el și mai ales pe cei care au fost câștigători. Bunul Dumnezeu să ne dăruiască bucuria pe care o au totdeauna cei care se roagă sfinților și cei care studiază învățătura sfinților și mai ales învățătura sfinților prezentată pentru timpul nostru. Să urmați pilda Sfinților Trei Ierarhi și mai ales să studiați cu multă atenție teologia Părintelui Dumitru Stăniloae care este continuator al teologiei Sfinților Trei Ierarhi într-un context puțin diferit, nu în secolul IV, ci în secolul al XX-lea. L-am numit mărturisitor pentru că el a mărturisit credința în vremurile grele ale comunismului și a stat mai mulți ani în închisoare. Când cineva l-a întrebat: Ce experiență ați făcut în închisoare ? el a spus: Am învățat să mă rog mai mult”.

În cadrul concursului dedicat vieții și operei Părintelui Stăniloae au fost acordate trei premii și o mențiune, dar și diplome de participare. La etapa pe Arhiepiscopia Bucureștilor au participat 9 teologi. Concursul s-a aflat la prima ediție.

„Vă mulțumim cu adâncă recunoștință pentru faptul că ați fost în mijlocul nostru la hramul Facultății noastre și l-ați făcut prezent pe Părintele Profesor Dumitru Stăniloae. Vă asigurăm că vom ține lumina Teologiei Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae nestinsă în Facultatea noastră așa cum ne străduim să ținem aprinsă și lumina Sfinților Trei Ierarhi și avem convingerea că prin lumina Părintelui Dumitru Stăniloae ajungem în mod sigur la lumina Sfinților Trei Ierarhi sau altfel spus Părintele ni-i face și nouă contemporani pe Sfinții Părinți începând cu cei Trei Ierarhi”, a spus Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

La etapa mitropolitană a concursului, care se va desfășura în luna martie, Arhiepiscopia Bucureștilor va fi reprezentată de Apintiliesei Ciprian Costin, student în anul I la Masterul Doctrină și Cultură.

La final, Preafericirea Sa a oferit pentru biblioteca Facultății de Teologie Ortodoxă din București mai multe cărți și volume.

Sărbătoarea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București a continuat în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. În cadrul manifestărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru clerici Părintelui Profesor Viorel Ioniță și Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru mireni Profesorului Remus Rus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

În același cadru festiv au fost lansate Istoria Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București (1881-2013) și Anuarul pe 2012 al instituției.

„În cele 670 pagini se înscrie întreaga noastră istorie atât cât au consemnat izvoarele și atât cât dânșii au putut să găsească. Ei bine, sunt enorm de multe documente care poate pentru prima dată văd lumina tiparului, cel puțin în spațiul eclesial, și care arată că Facultatea noastră și-a onorat locul pe care l-a ocupat în Universitatea din București. Și ca să fim drepți ceea ce este noi și pentru studenți astăzi o provocare dacă avem onoarea să facem parte din prima Universitate a țării ne simțim și noi datori să facem tot ce ne stă în putință să fim și noi prima Facultate de Teologie a țării. Volumul mai include și galeria profesorilor noștri, nu numai cei care au strălucit înainte, dar și cei de astăzi. Este o frescă care considerăm noi că este ilustrativă pentru ceea ce a însemnat și înseamnă și sperăm să însemne și de aici înainte Facultatea de Teologie Ortodoxă. Cea de-a doua lucrare este Anuarul Facultății care apare acum într-o continuitate de 12 ani. Anul acesta poate că a fost mai prolific și de aceea a ajuns la un număr mai mare de pagini, aproape 700, pentru că într-adevăr activitatea și de cercetare, dar și cea didactică de la Facultatea noastră este foarte dezvoltată”, a mai precizat Pr. Prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Ceremoniile dedicate hramului Facultății de Teologie Ortodoxă din București s-au încheiat cu un moment artistic susțnut de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Preafericirea Sa i-a felicitat atât pe cei care au contribuit la realizarea celor două volume lansate, cât și pe studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi deosebită de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii sau patronii spirituali ai tuturor Școlilor de Teologie ortodoxe din lume. Este o bucurie pentru noi să vedem profesorii și studenții și în această Sală numită Europa Christiana. Astăzi a fost pentru prima dată când Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi s-a prelungit de la Facultate în această Sală și pentru că este Anul comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae, dar și pentru că în acest an avem în centrul atenției și, desigur, preocupărilor noastre misionare pilda sau lumina Sfinților Împărați Constantin și Elena. Vă mulțumim pentru această organizare a momentului solemn de aici după unul și mai solemn și anume, Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. Avem o bucurie deosebită și în același timp ne orientăm cu speranță spre toate activitățile noi ale Facultății de Teologie, ale tuturor Școlilor de Teologie și felicităm pentru aceste două volume care au apărut recent”.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a primit din partea Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București o icoană reprezentând pe Sfinții Trei Ierarhi.

Hotărârea în urma căreia cei trei sfinți au fost proclamați ocrotitori ai școlilor de învățământ teologic a fost luată în anul 1936 la Congresul Facultăților de Teologie Ortodoxă ținut la Atena.

Comentarii Facebook


Știri recente