Sfinții Trei Ierarhi cinstiți de timișoreni

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierahi, numeroși credincioși și-au îndreptat pașii spre Catedrala mitropolitană din centrul Timișoarei, pentru a participa la slujbele religioase închinate hramului istoric al sfântului lăcaș. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, informează „Ziarul Lumina”.

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor format din consilieri de la Centrul eparhial, cei șase protopopi ai eparhiei, precum și preoți și diaconi de la mai multe mănăstiri și parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. La slujba închinată ocrotitorilor învățământului teologic au participat profesori și studenți de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, dar și elevi seminariști și profesori de la clasele de teologie ale Liceului ‘Carmen Sylva’ din Timișoara. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojanul a evidențiat importanța celor Trei Ierarhi în viața Bisericii, atât în plan teologic și misionar-filantropic, cât mai ales prin viețuirea lor pilduitoare de mărturisitori ai dreptei credințe. ‘Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul pe care L-a făcut Bisericii, prin acești Trei Mari Ierarhi, Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ne-am adunat astăzi împreună pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe ocrotitorii Catedralei noastre mitropolitane, pe cei care au strălucit în Biserică prin faptele și învățăturile lor mărturisitoare ale dreptei credințe. Viața Sfinților Trei Ierarhi trebuie să ne fie pildă tuturor, indiferent că suntem slujitori ai Sfântului Altar sau credincioși simpli în Sfânta Biserică. Suntem cu toții importanți înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu ne iubește, ne prețuiește pe fiecare dintre noi. După învățătura acestor Trei Ierarhi, Dumnezeu dorește ca noi să moștenim Împărăția și Veșnicia, prin dobândirea Duhului Sfânt din viața aceasta’, a precizat Preasfinția Sa.

În finalul slujbei, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire în cinstea ctitorilor Catedralei mitropolitane, cei care au pus sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi cel mai reprezentativ monument bisericesc al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cursul aceleiași zile a avut loc în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara o conferință dedicată ocrotitorilor învățământului teologic. Conferința intitulată ‘Sfinții Trei Ierarhi și lucrarea lor misionară în Biserică’ a fost susținută de pr. asist. univ. dr. Adrian Covan, în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul și a profesorilor și studenților de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. De asemenea, după slujba Vecerniei, corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir, a susținut un recital de imnuri religioase dedicat Sfinților Trei Ierarhi.

Comentarii Facebook


Știri recente