Sfinții Serghie și Vah sărbătoriți la Catedrala Mitropolitană Craiova

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah sunt sărbătoriți în mod deosebit și anul acesta, la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova, unde se află spre cinstire și închinare Sfintele lor Moaște, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Oltenia.

Aseară, după săvârșirea Vecerniei, unită cu Litia și Acatistul sfinților, racla în care se află moaștele Sfinților Serghie și Vah a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Astăzi, în zi de praznic, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Pe tot parcursul săvârșirii acestor momente liturgice, racla cu cinstitele moaște se află deschisă spre închinare tuturor credincioșilor prezenți. Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab și depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Raclele Sfintelor Moaște au fost făcute din porunca arhierească a episcopului Iosif de Argeș, cu sprijinul creștinilor binevoitori din orașul Pitești, în anul 1867, ca semn de recunoștință pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugăciuni. În anul 1949, la 25 octombrie, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfintele Moaște au fost aduse la Craiova și depuse în Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova, în timpul mitropolitului Firmilian al Olteniei.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre modelul acestor Sfinți.

„Sfinții Serghie și Vah ne sunt ajutători și modele, pentru că ei ne și învață, dar ne și arată calea cea aleasă, căci numai o singură cale există, Iisus Hristos. Cu toții avem sfinți ocrotitori, ajutători și exemple în viața noastră. Să le urmăm credința, învățătura și tot ce este de folos vom primi de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos, mai ales că Sfinții Serghie și Vah se află în sfânta noastră Catedrală și cu trupurile lor, aceste sfinte moaște care sunt purtătoare de Dumnezeu. Așa cum sărutăm sfintele icoane și simțim o putere nevăzută care ne cuprinde din toate părțile, așa sfintele moaște ne cuprind în haloul de lumină și sfințenie a lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Irineu, după cum informează Radio TRINITAS.

„În măsura în care noi păzim poruncile lui Dumnezeu, așa cum sfinții mucenici le-au păzit, și noi vom ajunge ca să fim într-adevăr purtători de Duh Sfânt, purtători de Dumnezeu cum sunt sfinții mucenici și trupurile noastre vor fi proslăvite cum au fost și ale lor făcătoare minuni. Ori de câte ori ne închinăm Sfintelor Moaște și le sărutăm cu dragoste și evlavie noi primim puterea lui Dumnezeu”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, după cum ne informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente