Sfinții Rafail și Partenie, sărbătoriți la Agapia Veche

În calendarul Bisericii noastre sunt pomeniți astăzi, 21 iulie 2009, Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia. La Mănăstirea Agapia din județul Neamț, pomenirea celor doi sfinți a început aseară, când a avut loc slujba Privegherii, iar în această dimineață se oficiază Sfânta Liturghie.

Canonizarea sfinților nemțeni a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 5-7 martie 2008. În data de 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamț, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării a nouă părinți cuvioși din ținutul Neamțului, printre care și Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia. La Agapia Veche proclamarea locală a canonizării a avut loc pe 21 iulie 2008, la sfârșitul Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de alți cinci ierarhi.

Cuviosul Rafail a fost monah în vechiul așezământ călugăresc Agapia din Deal, în veacul al XVI-lea, fiind venerat încă din secolul al XVII-lea, mai ales în Moldova, chiar de Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care i-a cinstit moaștele. Toți îl priveau ca pe o icoană a virtuților, iar în pomelnicele vechi este numit „fericitul stareț Rafail”.

Cuviosul Partenie de la Agapia Veche a trăit în secolul al XVII-lea, fiind urmașul sihaștrilor din Munții Agapiei. Tradiția spune despre Sfântul Partenie că a sihăstrit în Muntele Scaunele, după modelul pustnicilor dinaintea sa: ziua se ruga în singurătate, mai ales cu Psaltirea, pe care o știa pe dinafară, iar la apusul soarelui gusta puțină pâine și legume fierte, după care toată noaptea rostea Rugăciunea lui Iisus, în timp ce împletea coșuri.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente