Sfinții Părinți de la Sinodul întâi Ecumenic cinstiți la Mănăstirea Izbuc

În Duminica a șaptea după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul întâi Ecumenic, 27 mai 2012, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Izbuc, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram al noii biserici mari a mănăstirii, „Duminica Sfinților Părinți de Sinodul I Ecumenic”.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit prima Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la sărbătorirea celui de-al doilea hram al bisericii noi, prilej cu care au fost prăznuiți și Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic, sărbătoriți la 22 mai.

După cum ne informează Pr. Cristian Rus, în cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentului scripturistic duminical, Preasfințitul Părinte Sofronie a prezentat rolul determinant pe care ierarhii prezenți la cel dintâi Sinod Ecumenic, ținut la Niceea, în anul 325, l-au avut în apărarea dreptei credinței, în păzirea unității Bisericii, combătând erezia lui Arie și formulând prima parte a Simbolului de credință, definitivat la cel de-al doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din 381, numit și Simbolul de credință niceo-constantinopolitan: „Suntem în zi de sărbătoare pentru Sfânta Mănăstire Izbuc, serbând, deodată cu Sfinții Părinți de la Sinodul întâi Ecumenic de la Niceea, și pe Sfinții Părinți de la Sinodul al doilea Ecumenic de la Constantinopol, ocrotitori ai noii biserici ce se zidește la acest străvechi așezământ monahal, împreună cu Preacurata Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu. (…)Așezându-i pe Sfinții Părinți de la primele două Sinoade Ecumenice ca ocrotitori ai marii biserici ce a început a se zidi acum doi ani la Sfânta Mănăstire Izbuc, în Anul omagial al Crezului Ortodox, ne pregătim ca, prin ajutorul Bunului Dumnezeu, în anul viitor, 2013, Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, când se vor împlini 1700 de ani de la emiterea Edictului de la Milan, din 313, să reușim să slujim în noua mare biserică a mănăstirii, o adevărată catedrală. (…) Dacă vrednicul de pomenire Episcop Emilian al Alba Iuliei și al Caransebeșului a numit noua biserică, de proporțiile unei catedrale, de la Mănăstirea Rîmeț, „Catedrala Munților Apuseni”, îndrăznim și noi să numim noua și frumoasa biserică ce se zidește la Mănăstirea Izbuc, situată la poalele Munților Codru Moma, „Catedrala Munților Codru Moma”, a spus PS Părinte Sofronie.

La finalul Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Arhim. Dr. Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarh al mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Oradiei, a rostit un cuvânt de mulțumire.

Construcția noii biserici de la Mănăstirea Izbuc, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Duminica Sfinților Părinți de Sinodul I Ecumenic”, a început acum doi ani, la 16 mai 2010, în Duminica a șaptea după Paști, prin sfințirea pietrei fundamentale de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, actualmente construcția fiind ridicată până la cota +3,5 metri.

Mănăstirea Izbuc, înființată în anul 1928, ctitorie a venerabilului Episcop Roman Ciorogariu al Oradiei, este cunoscută în țară și în străinătate datorită unui izvor de apă tămăduitor, precum și a unei icoane a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, copie după icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu de la Mănăstirea Vărzărești, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Comentarii Facebook


Știri recente