Sfinții Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu și Tasie

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește la 26 aprilie, pe Sfinții Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu și Tasie. Ei au suferit moarte martirică în vremea împăratului Dioclețian, în cetatea Axiopolis de lângă Cernavodă, respectiv Durostorum.

Despre viața și martiriul Sfinților dobrogeni a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS părintele acad. Mircea Păcurariu: „Au fost trei martiri recrutați din rândul populației autohtone daco-romane din Scythia Minor, în anul 304, în cursul groaznicei persecuții a împăratului Dioclețian. Ei au pătimit în cetatea Axiopolis, lângă Cernavoda de astăzi, unde mai târziu s-a ridicat și o basilică în aminitirea lor ale cărei ruine se mai văd și în zilele noastre”.

Din cei care au pătimit aici, Chiril, Chindeu și Tasie, ale căror nume sunt pomenite într-o inscripție descoperită în anul 1947, sunt cei mai cunoscuți. Sfântul Chiril era cinstit în Axiopolis, având cinci zile de sărbătoare. Era fie un martir local, fie că numai suferise aici pentru Hristos, probabil într-o zi de 26 aprilie. Se crede că pe mormântul lui s-ar fi ridicat o biserică, ale cărei ruine se mai văd și azi. La fel stau lucrurile și în cazul lui Chindeu, un sfânt local, probabil un daco-roman. În privința lui Tasie, unii istorici socotesc că este una și aceeași persoană cu ostașul martir Dasius, care a pătimit în Durostorum, în ziua de 20 noiembrie 304, și ar fi suferit martiriul la Axiopolis, iar mai târziu moaștele i-au fost așezate, pentru o vreme, în Durostorum. Moaștele lui au fost mutate în anul 579 la Ancona (Italia), unde se păstrează și astăzi, în Biserica ‘Sfântul Cyriacus’.

Referitor la Sfântul Mucenic Dasius aflăm că: „Era un soldat în armata romană care staționa în vremea aceea în Durostorum. În acea perioadă se obișnuia să se prăznuiască cu mari festivități așa numita sărbătoare a ‘saturnaliilor’ în cinstea zeului grec cronos. S-a întâmplat ca să fie ales prin tragere la sorți, în vederea sărbătoriri acestui zeu, tocmai acest soldat creștin care se numea Dasius. În această situație, nedorind să renunțe la învățătura creștină, la convingerile sale religioase, a fost sacrificat. Moaștele fericitului Mucenic care a pătimit la 20 noiembrie 304 au fost duse la Durostorum iar în anul 579 la Ancona, în Italia, unde se găsesc și astăzi în Biserica Sfântului Chiriacus. Pe sarcofagul său se găsește și o inscripție grecească în care se spune: ‘aici zace Sfântul Martir Dasius adus din Durostorum'” după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele acad. Mircea Păcurariu.

Comentarii Facebook


Știri recente