Sfinții Martiri Brâncoveni sunt sărbătoriți astăzi în Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi, 16 august, pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Sfântul domnitor Constantin Brâncoveanu este cunoscut ca unul dintre cei mai importanți ctitori de Biserici și Mănăstiri din Țara Românească.

„Domnitorul Constantin Brâncoveanu s-a remarcat în primul rând ca un domn iubitor de Biserică. Din acest punct de vedere trebuie să amintim că domnia lui a început sub semnul apariției pentru prima oară în românește a Bibliei de la București în anul 1688 începută de predecesorul său Șerban Cantacuzino. Din smerenie, deși Biblia apăruse în timpul domniei lui, Brâncoveanu a numit-o cu numele celui care a inițiat-o și anume, Șerban Cantacuzino. De asemenea, el a fost un mare ctitor de Biserici. Aș aminti în mod deosebit Mănăstirea Hurezi din județul Vâlcea și Biserica ‘Sfântul Gheorghe-Nou’ din București unde odihnesc sfintele sale moaște”, a spus părintele profesor Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iași, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu a prețuit dreapta credință mai mult decât propria viață. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința ortodoxă a fost martirizat împreună cu fiii săi și cu sfetnicul Ianache: „Din cauza mai multor intrigi în anul 1714 la început de an a fost dus cu toată familia sa la Constantinopol unde i s-a promis că dacă renunță la credința creștină ortodoxă va putea reprimi atât averea care îi fusese confiscată, cât și scaunul. El a preferat să fie aruncat în închisoare fiind închis în celebra închisoare a celor șapte turnuri unde în ziua de Sfânta Marie, când împlinea 60 de ani, a fost martirizat prin tăierea capului, alături de cei patru fii ai săi și sfetnicul Ianache. Trupurile le-au fost aruncate în Bosfor și au fost scoase de câțiva creștini mai târziu, iar osemintele au fost aduse și așezate în Biserica ‘Sfântul Gheorghe Nou din București’ la 1720 unde se păstrează și astăzi”, a mai precizat părintele profesor prodecan Ion Vicovan.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…