Sfinții Martiri Brâncoveni prăznuiți la Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit astăzi, 16 august 2011, un moment de intensă bucurie duhovnicească. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care împreună cu fiii săi și sfetnicul Ianache sunt prăznuiți ca ocrotitori și binefăcători, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La sfârșitul slujbei, Părintele Exarh Vartolomeu a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și martiriul Sfinților Brâncoveni, voievodul Constantin cu cei patru fii, Constantin, Stefan, Radu si Matei, si sfetnicul Ianache, îndemnându-i pe credincioși să-i cinstească și să le urmeze exemplul în credință, smerenie și fapte bune.

După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul de maici al Mănăstirii Hurezi.

Răspunsurile la strana au fost date de către corul de maici al Mânăstirii Hurezi.

La finalul sarbătorii Grupul de fetițe „Steluțe Brâncovene” de la Clubul Copiilor Horezu, institutor Prof. Mioara Văduva, au prezentat sceneta „Balada lui Constantin Brâncoveanu”, iar Corul de Copii „Vocea Topologului” al Parohiei Galicea condus de Pr. Prof. Ioan Tuțu a susținut un emoționant program de cântări religioase.

La această sărbătoare au mai participat stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți și numeroși credincioși din eparhie si din țară.

În anul 2007 la Mănăstirea Hurezi s-a semnat „Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaște ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din București, la ctitoria sa de la Hurezi”. Studiul științific care însoțește acest document a fost realizat de Academicianul Radu Ștefan Vergatti, profesor la Universitatea din București și membru al Academiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…