„Sfinții Martiri Brâncoveni” prăznuiți la Mănăstirea Hurezi din Arhiepiscopia Râmnicului

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit ieri, 16 august 2010, un moment de intensă bucurie duhovnicească. Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu care împreună cu fiii săi și Sfetnicul Ianache sunt prăznuiți ca ocrotitori și binefăcători, informează arhiram.ro.

Sărbătoarea a început din seara zilei de 15 august, iar astăzi a continuat cu Acatistul ‘Sfinților Martiri Brâncoveni’ și cu Sfânta Liturghie Arhierească.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a elogiat viața și activitatea Sfinților Martiri, Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și a sfetnicului Ianache, îndemnându-i pe credincioși să-i cinstească și să le urmeze exemplul în fapte de credință: „Astăzi este zi de praznic, zi de sărbătoare pentru Mănăstirea Hurezi, pentru Eparhia Râmnicului, pentru Patriarhia Română și pentru toată Biserica Ortodoxă. Pomenim pe Sfinții Martiri Brâncoveni și iată că deși ei au suferit și au pătimit, dându-și viața pentru Hristos, noi ne aflăm în moment de sărbătoare și de bucurie, pentru că spune Hristos Domnul, „în lume necazuri veți avea”, dar cel care sufere necazuri și trece peste suferință cu credință și dragoste în Dumnezeu, se naște la viața veșnică, și pentru cel care se naște la viața veșnică, bucurie mare se face în ceruri, dar și pe pământ.De aceea noi ne bucurăm împreună cu toți sfinții Bisericii noastre și cu toți sfinții îngeri, pentru că neamul românesc a odrăslit sfinți, printre care și pe Sfinții Brâncoveni pe care îi pomenim noi astăzi.”

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian împreună cu soborul de slujitori a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ.

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de teologi psalți din București condus de Lector Univ. Sabin Preda.

La această deosebită sărbătoare creștinească au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și stareț al Mănăstirii Cozia, Părintele Ieromonah Iustin, starețul Mănăstirii Oașa din Alba, Părintele Prof. Univ. Dr. Dan Ioan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, starețele mănăstirilor Dintr-un Lemn, Bistrița, Ostrov, Govora și Arnota, reprezentanți ai autorităților locale, personalități culturale, preoți și numeroși credincioși din Eparhia Râmnicului și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente