Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți la Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit joi, 16 august 2012, un moment de intensă bucurie duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 40 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care împreună cu fiii săi și Sfetnicul Ianache sunt prăznuiți ca ocrotitori și binefăcători.

Sărbătoarea a început din seara zilei de 15 august, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Sfinților Martiri Brâncoveni’ și cu Sfânta Liturghie, potrivit arhiram.ro.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și activitatea Sfinților Martiri, Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și a sfetnicului său Ianache, îndemnându-i pe credincioși să-i cinstească și să le urmeze exemplul în fapte de credință.

După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul Stavropoleos din București.

La această deosebită sărbătoare creștinească au luat parte Pr. Vintilă Sărdărescu, Consilier Economic al Mitropoliei Olteniei, delegat al Inaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei, membrii ai Permanenței Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și stareț al Mănăstirii Cozia, Părintele Ieromonah Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, Părintele Prof. Conf. Dr. Ștefan Resceanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, starețele Mănăstirilor Dintr-un Lemn, Bistrița, Ostrov, Govora și Arnota, reprezentanți ai autorităților locale, personalități culturale, preoți și numeroși credincioși din Eparhia Râmnicului și din țară.

Lansare de carte în cinstea Martirilor Brâncoveni

După slujba religioasă în naosul bisericii Mănăstirii Hurezi, în prezența a numeroși academicieni, istorici, profesori și oameni de cultură, a avut loc lansarea de carte a domnului Academician Răzvan Theodorescu, intitulată: „Constantin Brâncoveanu, între Casa Cărților și Ievropa”.

În cadrul întrunirii au susținut alocuțiuni Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, moderatorul lansării, Domnul Academician Răzvan Theodorescu, care a prezentat volumul, Scriitorul Dinu Săraru, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”.

Au mai participat Domnul Drd. Florin Epure, Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Vâlcea, Domnul Ilie Fărtat, Primarul orașului Horezu și alte personalități ale culturii vâlcene.

În anul 2007 la Mănăstirea Hurezi s-a semnat „Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaște ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, la ctitoria sa de la Hurezi”. Studiul științific care însoțește acest document a fost realizat de Academicianul Radu Ștefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucuresti și membru al Academiei Române.

Anul acesta, la 15 august, se împlinesc 298 de ani de la moartea mucenicească, la Constantinopol, a Voievodului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și cu sfetnicul său, vistiernicul Ianache Văcărescu. Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni, la 20 Iunie 1992, stabilindu-le ca zi de pomenire 16 August.

Comentarii Facebook


Știri recente