Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți de ardeleni

A doua zi după hramul Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, întregul ținut al Făgărașului îi cinstește în chip deosebit pe Sfinții Brâncoveni, ocrotitorii acestui colț de Ardeal. Vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Făgăraș, în 2009, a prilejuit proclamarea solemnă a Sfinților Brâncoveni ca ocrotitori ai Țării Făgărașului. De atunci, în fiecare an, 16 august este zi de mare praznic pentru făgărășeni. Hramul este sărbătorit cu mare fast de fiecare dată prin Liturghia arhierească, săvârșită de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și majoritatea preoților de la parohiile celor două protopopiate, informează Ziarul Lumina. Totodată, Liturghia festivă deschide șirul manifestărilor de la Zilele Făgărașului.

Slujba religioasă a fost oficiată și în acest an la Catedrala ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ din inima cetății, lăcaș de cult zidit în ultimii ani prin truda făgărășenilor și aflat acum în plin proces de înfrumusețare exterioară și interioară.

Între credincioșii prezenți s-au numărat și primarul Sorin Mănduc, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunității făgărășene.

‘Binecuvântați de Dumnezeu’

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a evidențiat printr-un cuvânt de învățătură unicitatea acestei sărbători pentru Țara Făgărașului.

‘Exprimăm astăzi comuniunea dintre noi, legătura dintre ierarh și preoții de la parohii și apoi unitatea preoților. Protopopiatul nu este doar o unitate administrativă, ci și o unitate duhovnicească, o unitate de slujire în cadrul aceleiași Biserici. Ne rugăm Sfinților Brâncoveni să ne învrednicească să finalizăm lucrările la această catedrală, pentru că ocrotitorii noștri au fost binecuvântați de Dumnezeu și s-au învrednicit a lăsa în urmă aceste mărturii ale credinței ortodoxe pe acest pământ’, a spus Părintele Mitropolit.

Părintele Ioan Ciocan, parohul de la catedrala din Făgăraș și ctitorul acesteia, a mulțumit ierarhului, preoților și tuturor credincioșilor adunați la sărbătoare. A urmat apoi o procesiune prin centrul orașului, cu oprire la Biserica ‘Sfântul Ioan Evanghelistul’ și la Biserica ‘Sfântul Nicolae’, ctitorie brâncovenească. Prin această manifestare făgărășenii și-au exprimat evlavia față de sfinții ce-i ocrotesc. Preoții au purtat icoana Sfinților Brâncoveni, au cântat troparul acestor martiri și au binecuvântat credincioșii.

Comentarii Facebook


Știri recente