Sfinții Martiri Brâncoveni au fost sărbătoriți în toată țara

În Biserica Ortodoxă au fost prăznuiți ieri, 16 august 2011, Sfinții Martiri Brâncoveni. Numeroase biserici și mănăstiri din țară care au ocrotitori pe sfinții din familia domnitorului Constantin Brâncoveanu au organizat întru pomenirea lor diferite manifestări religios-culturale. Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre cei mai însemnați domnitori, care a avut o contribuție imensă asupra culturii românești.

După cum ne informează Ziarul Lumina, la mănăstirea constănțeană din comuna Târgușor au fost prăznuiți ieri ocrotitorii lăcașului de cult, Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache. Cu prilejul acestei sărbători, ierarhul Tomisului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Casian’. Sărbătoarea hramului se înscrie într-un amplu program de manifestări religioase și culturale, desfășurat în perioada 16-18 august în cinstea Sfinților Brâncoveni. Astfel, după Sfânta Liturghie, a avut loc expoziția de icoane ‘Puterea Maicii Domnului din sufletul meu’, pictate de eleva Cosmina Spânoche, lansarea cărții ‘Prin Mănăstirile din Dobrogea’, autor prof. Sofia Tudosa Romanov, precum și concertul ‘Cântări la Curțile Boierești’, susținut de formația ‘Trei Parale’. De asemenea, joi, 18 august, ora 19:00, va avea loc la Casa de Cultură din Constanța conferința duhovnicească ‘Femeia. Între Eva și Maria’, susținută de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie și avocatul Cezar Axinte. În cadrul conferinței, se va evoca și personalitatea vrednicului de pomenire părinte arhimandrit Arsenie Papacioc și se va putea viziona filmul documentar ‘Iată Omul!’, realizat tot întru pomenirea părintelui arhimandrit. Intrarea va fi liberă! ‘Prin desfășurarea manifestărilor închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, se dorește realizarea unei legături peste timp și să readucem în actualitate atmosfera spiritului brâncovenesc, în vederea promovării valorilor culturale și spirituale atât de necesare omului contemporan, mult războit de ticăloșiile vremurilor’, a precizat părintele protosinghel Iustin Petre, starețul Mănăstirii ‘Sfântul Ioan Casian’.

În sărbătoare s-au aflat și credincioșii Parohiei ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ din orașul Mioveni, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic. De asemenea, chiriarhul locului a oficiat și slujba de sfințire a noului paraclis de vară construit lângă biserică, prin donația părintelui Florin Derioiu, din localitatea Dragoslavele.

În Protoieria Giurgiu, întru pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni, Parohia ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ a organizat în perioada 15 iunie – 16 august concursul de pictură pe sticlă, lemn și carton ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’.

Concursul a fost organizat cu binecuvântarea Presfințitului Ambrozie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Giurgiu și cu Școala cu clasele I-VIII ‘Emil Gulian’ din Giurgiu. Concursul s-a desfășurat la nivel județean pe trei grupe de vârstă: preșcolari, școlari din ciclul primar și școlari din ciclul gimnazial.

Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre cei mai însemnați domnitori, care a avut o contribuție imensă asupra culturii românești. Aceasta este motivația pentru care Centrul de conservare și promovare a patrimoniului cultural-religios al Patriarhiei Române îl are drept ocrotitor. Cu această ocazie, ieri a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Zilele Făgărașului

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus-foto- s-au serbat luni și marți hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’. Cele două sărbători au luminat întreaga Țară a Făgărașului, preoții și credincioșii de aici au poposit în vatra monahală de la poalele munților. De asemenea, la sărbătoarea martirilor din familia domnitorului Constantin Brâncoveanu, catedrala din orașul Făgăraș a adunat numeroși credincioși din localitate și împrejurimi. La catedrala în construcție din orașul Făgăraș, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți, din care au făcut parte starețul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, cei doi protopopi de Făgăraș. La mănăstirea brașoveană, Sfânta Liturghie în cinstea Sfinților Brâncoveni a fost oficiată de PS Episcop Andrei Făgărășanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Tot ieri s-au împlinit 720 de ani de la atestarea documentară a așezării de aici.

Comentarii Facebook


Știri recente