Sfinții Ioachim și Ana, sărbătoriți în bisericile ortodoxe

A doua zi după praznicul Nașterii Maicii Domnului, credincioșii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc pe Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, părinții Născătoarei de Dumnezeu.

În București, singura biserică ai cărei ocrotitori sunt Sfinții Părinți Ioachim și Ana este Biserica Oborul Vechi– foto, din Protoieria II Capitală .

‘Așteptăm pe toți credincioșii noștri să participe la Sfânta Liturghie, la care vor fi invitați toți preoții din această zonă a Bucureștiului. Așa cum ne-am obișnuit, am pregătit și anul acesta pentru enoriași aproape 300 de pachete cu mâncare’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Emilian Cornițescu de la Biserica Oborul Vechi.

Construită în secolul al XVIII-lea, această biserică este un important monument istoric și arhitectural al Capitalei, datorită monumentalei cruci de piatră care se află în altar. Un aspect interesant al acestui lăcaș de cult este modul în care a fost construit, fiindcă ridicarea sa a fost efectuată în trei etape distincte: mai întâi a fost construit altarul (troița de odinioară), după aceea naosul și în al treilea rând, pronaosul în forma actuală. Față de alte lăcașuri de cult, biserica nu are pisanie și nici documente mai vechi. Informațiile istorice parvin din tradiția orală deoarece lipsesc documente autentice care să arate originea bisericii. Ultima restaurare a lăcașului a avut loc între 1999 și 2005, când au fost demarate mai multe lucrări pentru creșterea rezistenței edificiului și a fost restaurată și pictura.

În afară de aceasta, o altă biserică cu hramul ‘Sfinții Părinți Ioachim și Ana’ este biserica din localitatea Vârteju, Protopopiatul Ilfov Sud. Aici, credincioșii sunt așteptați la o agapă frățească, la finalul Sfintei Liturghii. Începuturile acestei localități sunt datate în jurul anului 1750. În sprijinirea acestei afirmații stă pisania unei biserici vechi de lemn care se afla pe locul actualei biserici, datată în 1798.

În Galați, își mai sărbătorește hramul Biserica ‘Sfânta Ana’, la care sunt așteptați o mulțime de credincioși pentru a aduce cinstire părinților Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…