Sfinții Ioachim și Ana cinstiți mâine în Biserica Ortodoxă

Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, sunt sărbătoriți mâine, 9 septembrie, în Biserica Ortodoxă. Sfinții Părinți Ioachim și Ana sunt cunoscuți ca ocrotitori ai familiei. Despre ei, Sfânta Tradiție spune că au dus o viață curată și bineplăcută lui Dumnezeu. Cu toate acestea, nu au avut copii până când nu au cerut de la Dumnezeu acest dar, cu post și cu rugăciune.

Prin viața lor aleasă au fost drepți înaintea lui Dumnezeu. Sfinții Ioachim și Ana s-au asemănat Patriarhului Avraam și soției sale Saara din Vechiul Testament care au primit darul de a avea copil tot la bătrânețe.

La evrei, lipsa urmașilor se considera o pedeapsă de la Dumnezeu și constituia o dezonoare pentru familie; uneori li se refuza primirea darurilor pe care le duceau la Templu. Într-o zi ducându-se Ioachim cu daruri la Ierusalim, la un praznic mare, un oarecare iudeu l-a ocărât pe el, zicându-i: „De ce aduci darul înaintea mea? Oare nu știi că nevrednic ești să aduci cu noi daruri, de vreme ce nu ai lăsat seminție în Israel?’ Atunci a plecat Ioachim foarte întristat și rușinat și defăimat de la praznicul acela, și, de mâhnire, nu s-a întors la casa sa, ci s-a dus în pustie și s-a rugat lui Dumnezeu patruzeci de zile și striga către Dumnezeu cu lacrimi, ca să-i dea lui rod pântecelui. Asemenea și Ana, în casa și în grădina ei, se ruga lui Dumnezeu. Și i-a auzit pe dânșii Domnul și a trimis pe îngerul Său, binevestindu-le lor nașterea Maicii Domnului, care a și fost, spre mântuirea a tot neamul omenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente