Sute de credincioși au participat, astăzi, 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena la hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, zeci de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală.
Alături de Preafericirea Sa s-au aflat următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Antimos, Mitropolit de Alexandroupoleos, Traianoupoleos și Samotrakis – Grecia, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Daniil, Episcop Locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Antimos, Mitropolit de Alexandroupoleos, Traianoupoleos și Samotrakis – Grecia, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această sărbătoare importantă pentru întreaga Ortodoxie.
„Mă bucur atât de mult și mulțumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit să fiu astăzi cu dumneavoastră, în această zi de sărbătoare importantă pentru întreaga Ortodoxie. Pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îl respectăm cu toții în întreaga Grecie și personal mărturisesc că țin foarte mult la Preafericirea Sa și îl respect. De asemenea am legături de prietenie cu foarte mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, astfel mi s-a dat posibilitatea prin dânșii să constat dragostea, credința și evlavia poporului român. Vă cinstesc în mod deosebit pe dumneavoastră care ați păstrat credința și, prin felul de manifestare, dați o mărturie frumoasă întregii lumi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat, printre altele, rolul Sfântului Împărat Constantin cel Mare în încetarea persecuțiilor împotriva creștinilor.
„Imperiul Roman era persecutor până la Constantin cel Mare, lovea în trupul tainic al lui Iisus Hristos. Împărații romani păgâni au dezlănțuit aproape 300 de ani cumplite persecuții împotriva creștinilor. Constantin cel Mare este numit Apostol între împărați în cântările consacrate lui. Dintre împărați este Apostol trimis de Dumnezeu și spune în continuare troparul: chemare nu de la oameni, ci de la Dumnezeu. Deci, este vorba de o intervenție a lui Dumnezeu în istorie prin Sfântul Împărat Constantin cel Mare și această intervenție a schimbat istoria, pentru că în anul 306 el a devenit împărat împreună cu alți împărați sau cezari, dar în 312, după victoria împotriva lui Maxențiu, rivalul lui de la Roma pe care l-a învins, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a dat decretul de libertate a conștiinței în anul 313 și astfel prin acest decret sau edict, numit de la Mediolan sau Milan, încetează persecuția sau prigoana împotriva creștinilor”, a spus Preafericirea Sa.
„În mod semnificativ, Biserica a rânduit ca Evanghelia care de obicei se citește când se pomenește un ierarh ca referitoare la Păstorul cel Bun s-a citit astăzi, în ziua de pomenire a Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a mamei sale Elena”, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel. „Deci, el este cinstit ca un episcop nehirotonit, ca un supraveghetor, ca unul care poartă de grijă părintește de Biserica lui Hristos de pe pământ. Așa se explică acest lucru rar întâlnit ca atunci când este pomenit un sfânt mirean să se citească evanghelia în care Iisus Hristos vorbește despre Păstorul cel Bun”.
Patriarhul României a precizat că Sfântul Constantin cel Mare reprezintă un exemplu pentru construirea de biserici.
„Sfântul Constantin cel Mare este apărătorul Bisericii. De la el au învățat voievozii noștri să zidească biserici așa cum a zidit el și mama sa Elena, să conducă în mod creștinește viața popoarelor promovând cultura creștină. Însă, Sfântul Constantin cel Mare nu doar a construit bisericii, ci a și transformat unele clădiri imperiale în biserici”.
De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat și importanța hotărârilor și a legilor emise de către Sfântul Împărat Constantin.
„El a convocat primul Sinod Ecumenic, sinodul din 325 de la Niceea […] Între legile sociale pe care le-a emis este și aceasta a eliberării sclavilor și a dat dreptul episcopilor și preoților să declare public în biserică pe un sclav, om liber. Când acesta a devenit om liber, Biserica proclama libertatea sclavilor deveniți liberi, pentru că stăpânii lor deveniți creștini nu i-au mai considerat sclavi, ci frați în Hristos. Apoi, Constantin cel Mare a dat legi pentru îngrijirea bolnavilor, văduvelor săracilor, a sancționat adulterul, avorturile și a făcut legi ale demnității umane pentru că a interzis tortura prin lege”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române după cum ne informează Radio TRINITAS.
Totodată, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a evidențiat faptul că mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare „este modelul mamei creștine care crește copii în credință și îi sfătuiește să facă mult bine mai ales când ei ocupă funcții publice”.
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt primii ocrotitori ai actualei Catedrale Patriarhale. Construcția lăcașului a fost începută de voievodul Constantin Șerban Basarab și de soția sa Bălașa între anii 1656-1658.
„Acest hram, deși mai este mai mic decât hramul din toamnă al Catedralei, din data de 27 octombrie, totuși este mai intim, este hramul istoric al Catedralei care a fost construită între anii 1656-1658. Este o Catedrală frumoasă ca o bijuterie și care așteaptă o catedrală mai mare, Catedrala Mântuirii Neamului ale cărei lucrări deja au început”, a mai spus Preafericirea Sa.