Sfinții Împărați Constantin și Elena prăznuiți la Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit astăzi, 21 mai, de ziua Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, un moment de intensă bucurie duhovnicească. Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care îi are ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, după cum a precizat Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 mai, iar astăzi a continuat cu Acatistul Sfinților și cu Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Cristian Florin Vasile, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Târgoviște, și în preot pe părintele diacon Aurelian Ion Mehedințu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” de la Parohia Măciuca – Popești, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Gherasim și Preasfințitul Emilian Lovișteanul au rostit câte un cuvânt de învățătură în care au elogiat viața și activitatea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, îndemnându-i pe credincioși să le urmeze exemplul în fapte de credință și milostenie.

După slujbă a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt așezământ.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către grupul psaltic „Sfântul Efrem Sirul” din Sibiu, dirijat de Elisei Roncea, alături de corul reunit al maicilor de la mănăstirile Hurezi și Bistrița.

La această mare sărbătoare creștinească prăznuită la Mănăstirea Hurezi au fost prezenți preoți și sute de pelerini din eparhie, dar și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente