Sfinții Împărați Constantin și Elena prăznuiți la Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit astăzi, 21 mai, de ziua Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, un moment de intensă bucurie duhovnicească, informează arhiram.ro

La ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, ce îi are ocrotitori pe Sfinții Împărați, Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în sobor de preoți și diaconi.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 mai, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, iar astăzi a continuat cu Acatistul Sfinților și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură, în care a elogiat viața și activitatea Sfinților Împărați Constantin și Elena, îndemnându-i pe credincioși să le urmeze exemplul în fapte de credință și milostenie.

După slujbă a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt așezământ.

La final, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți urându-le multă sănătate, pace și mântuire.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către grupul psaltic „Sfântul Grigorie Decapolitul” al maicilor de la Mănăstirea Bistrița Olteană.

La această mare sărbătoare creștinească prăznuită la Mănăstirea Hurezi au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, oficialități locale, personalități culturale, preoți, monahi și monahii și numeroși pelerini din eparhie, dar și din țară.

Biserica Mănăstirii Hurezi este un impunător monument, lung de 32 de metri și înalt de 14 metri și se află situată în centrul incintei centrale a ansamblului mănăstiresc de la Hurezi, ridicat de către domnitorul Constantin Brâncoveanul. Ea este o interpretare mai simplificată a bisericii episcopale de la Curtea de Argeș. Are plan treflat și împărțire clasică, altar, naos, pronaos și pridvor. Lucrarea în frescă este opera zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe și Ioachim.

Complexul mănăstiresc Hurezi cuprinde mănăstirea propriu-zisă, biserica bolniței, ctitorită de doamna Maria, soția lui Constantin Brâncoveanu, ridicată la 1696, Schitul „Sf. Apostoli”, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele stareț Ioan Arhimandritul în 1698, și Schitul „Sfântul Ștefan”, după numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703.

În toate aceste lăcașuri predomină elemente de arhitectură specifice stilului brâncovenesc. În acest sens, maica Ecaterina Olteanu, purtătorul de cuvânt al mănăstirii ne-a spus că „aici s-a creat stilul brâncovenesc, care este considerat stilul renașterii românești, aici fiind cel mai mare complex de artă brâncovenească. Acel stil este de fapt o sinteză la ceea ce există în artă. Sunt elemente orientale, occidentale, autohtone, dar foarte bine îmbinate și armonios create”.

Comentarii Facebook


Știri recente