Sfinții Împărați Constantin și Elena, omagiați la Conferințele pastoral-misionare de primăvară de la București și Ploiești

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în zilele de 3 și 6 iunie 2013, se vor desfășura cele două sesiuni ale Conferinței pastoral-misionare semestriale de primăvară a clerului din Arhiepiscopia Bucureștilor, cu tema Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii.

Clericii din Protopopiatele 1, 2 și 3 Capitală, Ilfov Nord și Ilfov Sud, împreună cu exarhii, stareții, starețele și preoții de caritate din București și județul Ilfov, se vor întruni luni, 3 iunie, începând cu orele 10:00, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

Întrunirea preoților și diaconilor din Protoieriile Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte și Urlați, a exarhilor locali, stareților, starețelor și a clerului de caritate din județul Prahova va avea loc joi, 6 iunie, de la orele 10:00, în Sala Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești.

Ambele sesiuni sunt precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum. Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie și Te Deum-ul, începând cu ora 8:00, la București, în biserica Sfântul Spiridon – Nou, și la Ploiești, în biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena.

În cadrul celor două sesiuni ale Conferinței pastoral-misionare de primăvară (București și Ploiești) vor susține referate:

  • Pr. prof. dr. Viorel Ioniță – „Edictul de la Milano (313) – toleranță și libertate pentru Biserica creștină”;
  • Pr. prof. dr. Emanoil Băbuș – „Creștinismul în contextul politicii religioase constantiniene dintre anii 324-337”;
  • Pr. conf. dr. Daniel Benga – „Constantin cel Mare și Simbolul de credință de la Niceea (325)”;
  • Pr. prof. dr. Adrian Gabor – „Aspecte ale legislației constantiniene privind starea moral-socială și asistența socială a Bisericii”;
  • Pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu – „Actualitatea politicii religioase a Sfinților Împărați Constantin și Elena. Libertatea religioasă azi”.
  • Pr. prof. dr. Nicolae Necula – „Dezvoltarea vieții liturgice în timpul Sfinților Împărați Constantin și Elena”;
  • Arhim. dr. Veniamin Goreanu – „Legislația bisericească în timpul Sfântului Constantin cel Mare [Sinoadele de la: Ancira (314), Neocezareea (314/315), Sinodul I Ecumenic (325)]”;
  • Arhim. Timotei Aioanei – „Evlavia și cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena de către Biserică”;
  • Arhim. dr. Policarp Chițulescu – „Reprezentări ale Sfinților Împărați Constantin și Elena în vechile tipărituri românești. Texte și imagini”.

Cu această ocazie va fi lansat și volumul cu titlul Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii, care reunește varianta extinsă a referatelor susținute în cadrul Conferinței.

La finalul lucrărilor, fiecare participant la Conferință va primi, ca dar al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, câte un exemplar din volumul amintit.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Comentarii Facebook


Știri recente