Sfinții Împărați Constantin și Elena cinstiți de bănățeni

De praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Zădăreni, din Protopopiatul Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Moldova Nouă, Protopopiatul Oravița, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Timișoara Nord, informează „Ziarul Lumina”.

Luni, 21 mai, credincioșii Parohiei Zădăreni, Protopopiatul Arad, și-au sărbătorit hramul bisericii parohiale ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’. Anul acesta, bucuria le-a fost amplificată, deoarece în mijlocul lor s-a aflat Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului. După săvârșirea Utreniei, preoții și credincioșii prezenți, în frunte cu pr. dr. Nicu Breda, protopopul Aradului, l-au întâmpinat pe chiriarhul locului în fața sfintei biserici. A urmat oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost hirotoniți diaconul Sorin Higioșan întru preot pe seama Parohiei Arad-Cartierul Verde și Cosmin Corâci întru diacon.

Sfinții Împărați Constantin și Elena, eliberatorii creștinismului

La momentul predicii, Înalt Preasfinția Sa a arătat că pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena reamintește o pagină de aur a istoriei Bisericii Universale, prin făuririle mărețe ale celui dintâi, care a avut în mama sa un ajutor neprețuit, părtașă fiind la tot ce a însemnat activitatea acestuia în numele crucii, al jertfei și al biruinței creștine pentru toate timpurile. ‘Libertatea creștină găsește în inițiativele Sfântului Constantin cel Mare un orizont nemărginit pentru o lucrare în folosul întregii omeniri și care își află modul de lucrare prin Biserică. Măsurile luate în cadrul întregii împărății au temeiuri creștine și privesc în mod aparte demnitatea omului. A sublinia acest lucru în Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor înseamnă o concretizare a celor întreprinse de cei doi sfinți pe planul asistenței sociale și medicale, între altele, edificarea de spitale, orfelinate, case de îngrijire a celor marginalizați. Pomenirea lor înseamnă totodată și un model pentru vremea noastră. Parohia în care ne aflăm, prin biserica pusă sub ocrotirea sfinților pomeniți, se dovedește pe deplin lucrătoare în acest domeniu, în unitatea eparhială și a întregii ortodoxii românești’, a subliniat IPS Timotei.

La sfârșitul slujbei a fost oficiat parastasul pentru ctitorii bisericii. Părintele paroh Ioan Gaga și părintele dr. Filip Albu, cel care s-a îngrijit de păstorirea duhovnicească a credincioșilor din Zădăreni în ultimele cinci luni, au adresat cuvinte de mulțumire Înalt Preasfinției Sale, oferindu-i o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, ca semn peste timp pentru amintirea acestei vizite pastorale.

Binecuvântare arhierească la Moldova Nouă

La sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, la Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Moldova Nouă, Protopopiatul Oravița. Potrivit tradiției populare, ierarhul a fost întâmpinat, la orele dimineții, cu pâine și sare de tineri și copii înveșmântați în straie populare. La slujbă au participat autorități locale, alături de un număr însemnat de credincioși din localitate și din împrejurimi. Referindu-se la această zi deosebită din viața parohiei, Preasfințitul Părinte Lucian a precizat: ‘Dumnezeu a rânduit ca noi, astăzi, să fim aici și să ne bucurăm cu toții la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și mai apoi la inaugurarea și sfințirea acestui așezământ social. Nu este nimic întâmplător, totul este rânduit de sus, este providențial și credem că în această zi deosebită Dumnezeu a dorit ca noi să fim în mijlocul dumneavoastră. Până acum ați muncit la ridicarea și modernizarea acestui centru social-filantropic, dar de acum înainte trebuie să vă îngrijiți de acesta și să vă asigurați ca lucrarea social-filantropică să nu se întrerupă. Este foarte important să identificați cazuri sociale, copii săraci din familii defavorizate, copii care nu au posibilități financiare și au nevoie de ajutorul nostru, de ajutorul Bisericii. Am săvârșit Sfânta Liturghie în biserică și este foarte important acest lucru, pentru că, după oficierea acesteia, împreună am sfințit și inaugurat și un centru social-filantropic. Iată ce frumos lucrează Biserica: după Liturghie urmează filantropia’.

La final, chiriarhul a inaugurat și sfințit Așezământul social-filantropic ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ ridicat în curtea bisericii în urma unui rodnic parteneriat între parohie și primăria orașului Moldova Nouă. Toți cei care s-au implicat activ în construirea așezământului social-filantropic au primit din partea ierarhului acte de cinstire. ‘Astăzi, la prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, am avut plăcutul prilej de a participa cu toții împreună, preoți și credincioși deopotrivă, la o mare sărbătoare pentru Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Moldova Nouă, parohie care, prin activitatea pastoral-misionară a slujitorilor ei, s-a dovedit a fi o frumoasă parohie de pe Clisura Dunării. De asemenea, ne-am bucurat pentru că astăzi s-a aflat în mijlocul nostru, în această biserică istorică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, ocazie cu care s-a inaugurat și sfințit un frumos centru social dedicat tinerilor și copiilor’, ne-a mărturisit părintele Ion Văran, protopopul Oraviței. De asemenea, chiriarhul, alături de autoritățile locale, a vizitat șantierul bisericii cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’.

Biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Moldova Nouă a fost construită între anii 1774 și 1777 și a fost sfințită în anul 1777 de către episcopul ortodox sârb al Caransebeșului și Vârșețului, Vichentie Popovici.

Târnosirea bisericii Parohiei Timișoara Nord

De sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei Timișoara Nord, cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’, din campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB). La slujbă au participat numeroși enoriași ai parohiei nou-înființate, precum și studenți și profesori de la universitatea timișoreană. După slujbă, Preasfințitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, format din studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie din Timișoara, foști elevi ai părintelui paroh Nicolae Belean, profesor de muzică bisericească.

La final, ierarhul a transmis părintelui paroh Nicolae Belean, precum și tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș, binecuvântarea și felicitările Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, încredințându-i totodată de sprijinul și dragostea părintească a întâistătătorului eparhiei. Biserica cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ a Parohiei Timișoara Nord a fost construită între anii 2007 și 2012 pe un teren pus la dispoziție de conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, la 2 mai 2007. Sfântul lăcaș deservește nevoile spirituale ale credincioșilor din această zonă a orașului, precum și ale studenților și profesorilor de la universitatea din Calea Aradului. Încă de la înființarea parohiei, din anul 2007, părintele paroh Nicolae Belean s-a bucurat de sprijinul și ajutorul financiar al universității, un rol deosebit avându-l prof. univ. dr. Alexandru Moisuc, rector al USAMVB Timișoara, și prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu, decanul Facultății de Horticultură și Silvicultură.

Comentarii Facebook


Știri recente