Sfintii Epictet si Astion

Zilele acestea, in Constanta si Tulcea, se vor desfasura o serie de manifestari religioase prilejuite de marele praznic al Sfintilor Epictet si Astion, ale caror sfinte moaste se afla depuse in Catedrala Arhiepiscopala din Constanta.

Sfintii Mucenici Epictet si Astion au trait la sfarsitul secolului al III-lea, in Cetatea Halmyris (langa loc. Dunavat – Tulcea), fiind cunoscuti in timpul vietii ca unii ce au adus vindecare bolnavilor. Toate minunile pe care le-au savarsit au ramas consemnate in Acta Sanctorum, un document pastrat pana in zilele noastre la biserica Mantuitorului din Utrecht (Olanda). Tot in acest document se pastreaza consemnate minunile ce s-au savarsit dupa moartea lor, cand cei suferinzi isi gaseau vindecarea prin atingerea de sfintele lor moaste si prin rugaciunea indreptata catre sfintii Mucenici Epictet si Astion, fiind numiti Doctori fara de arginti.

Stapanirile pagane din Dobrogea au dus la ruinarea Cetatii Halmyris, insa amintirea minunilor savarsite ramasese vie in constiinta populara. Dumnezeu a binevoit ca in timpul sapaturilor arheologice derulate in cetatea Halmyris, dupa aproape 17 veacuri, in anul 2001, moastele lor sa fie descoperite sub altarul bazilicii episcopale a cetatii. Bucuria a fost cu atat mai mare cu cat descoperirea a avut loc de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

De atunci moastele ocrotesc Arhiepiscopia Tomisului, fiind depuse in Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Si in acest an va avea loc o procesiune prin intermediul careia raclele cu Sfintele lor moaste sa fie conduse spre Cetatea Halmyris, locul unde imediat dupa descoperirea lor au fost demarate lucrarile de constructie ale unei manastiri.

In ziua de 7 iulie, la ora 17.00 alaiul clerical va porni spre Tulcea, fiind intampinat la intrarea in oras de credinciosii si clerul tulcean. Impreuna vor porni spre Biserica ‘Buna Vestire’, locul unde in noaptea dintre 7 si 8 iulie vor fi depuse la inchinare.

In drum spre Biserica ‘Buna Vestire’, clerul si credinciosii vor face un popas de Rugaciune in dreptul Penitenciarului din Tulcea.

In ziua de 8 iulie, la ora 9.00, un sobor de arhierei, preoti si diaconi va oficia Sfanta Liturghie la Manastirea ‘Sfintilor Mucenici si Doctori fara de arginti Epictet si Astion’.

Comentarii Facebook


Știri recente