Sfinții Chiril și Metodie vor fi sărbătoriți mâine în Biserica Ortodoxă Română

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc mâine, 11 mai, pe Sfinții Chiril și Metodie. Ei sunt cunoscuți în Calendarul ortodox drept „apostolii slavilor”, deoarece au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă, informează Radio TRINITAS.

Despre viața Sfinților Chiril și Metodie a oferit detalii părintele Peter Totev, preot slujitor din partea comunității bulgare din București la Biserica „Sfântul Nicolae-Paraclis Universitar”: „Cei mai minunați doi fii ai neamului slav. S-au născut la începutul veacului al IX-lea. Cel mai tânăr dintre ei se numea Constantin, iar după intrarea în monahism se va numi Chiril, și a început să învețe într-o școală vestită din Constantinopol. Aici, sub îndrumarea Patriarhului Fotie al Constantinopolului, vestitul ambasador și scriitor bisericesc studia cu osârdie și înțelepciune deosebită, motiv pentru care încă de pe atunci l-au numit filosoful. Sfântul Metodie nu prea avea înclinații spre studiu, dar avea capacități organizatorice deosebite. Împăratul bizantin i-a încredințat conducerea triburilor slave care viețuiau în jurul Tesalonicului. După câțiva ani el a lăsat conducerea slavilor și s-a așezat la o Mănăstire unde a intrat în monahism și s-a dăruit rugăciunii și studiului Sfintelor Scripturi”.

Sfinții Chiril și Metodie au avut pe lângă o bogată activitate cărturărească și una misionară. Ei au propovăduit Sfânta Scriptură triburilor slave din Panonia și Moravia.

Comentarii Facebook


Știri recente