Sfinții Capadocieni, elogiați în cadrul Simpozionului Internațional „Știința Teologiei și Științele vremii”

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași organizează în perioada 28-30 octombrie 2009, în „Sala profesorilor” a Facultății de Teologie și în „Sala Consiliu” a Casei Epivata, Simpozionul Internațional „Știința Teologiei și Științele vremii”, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Întrunirea este dedicată Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni.

În deschiderea simpozionului, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a amintit faptul că de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Catedrala mitropolitană din Iași, au fost aduse moaștele Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, după care a adresat cuvântul de bun-venit oaspeților din țară și străinătate, transmițând, în același timp, binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Nădăjduim că materialele științifice care se vor prezenta aici vor apărea în scurt timp într-un volum care să se înscrie în istorie ca o activitate a facultății noastre, ca o activitate a dumneavoastră. Universitatea «A. I. Cuza» urmărește cu multă atenție activitățile care se desfășoară în facultatea noastră și de fiecare dată ne-am bucurat de multă apreciere și de multă încurajare din partea ei”, a spus pr. decan.

Comunicările din cadrul simpozionului au fost susținute ieri de 32 de participanți din cadrul Facultății de Teologie din Iași, de la alte facultăți ale Universității „Al. I. Cuza”, precum și de la facultăți de teologie din București, Târgoviște sau Constanța, dar și din străinătate. „Având în vedere importanța Sfinților Capadocieni pentru Teologia răsăriteană, în mod deosebit este firesc și necesar de a le cunoaște învățătura, viața, de a afla problematica cu care se confrunta Biserica timpului lor, de a vedea ce soluții au găsit pentru provocările cu care aceasta s-a confruntat, pentru a vedea ce au însemnat ei pentru învățătura dogmatică a Bisericii. Sfinții Capadocieni nu numai că s-au implicat, ci au avut un cuvânt important de spus, care a rămas până astăzi în Biserică. Facultatea noastră a considerat oportun să organizeze un simpozion pe această temă, la care participă profesori, studenți, masteranzi și doctoranzi. Este foarte important ca ceea ce au făcut Sfinții Părinți și ne-au lăsat nouă să nu fie cunoscut doar la nivel de cadre didactice, ci să aibă o pătrundere mult mai largă, în rândul studenților, masteranzilor, doctoranzilor și nu numai, pentru ca, auzind ce au făcut și au însemnat Sfinții Părinți pentru Teologia ortodoxă, să dobândească mai multă aplecare spre studiul vieții și al operelor lor”, a explicat pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. Simpozionul se va încheia astăzi cu un pelerinaj la moaștele Sfântului Vasile cel Mare, aflate în nișa Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…