Sfinții Brâncoveni, sărbătoriți în Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București

Sâmbătă, 16 august a.c., s-a prăznuit martiriul celor cinci Sfinți Brâncoveni și al vistiernicului Ianache. Cu această ocazie, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din centrul Capitalei, unde este îngropat Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, și-a serbat hramul.

Sfânta Liturghie săvârșită sâmbătă a fost oficiată de un sobor de nouă preoți, protos fiind părintele Ion Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Printre preoții invitați de parohul bisericii, Nedelea Cărămizaru, au fost și pr. Dinu Pompiliu, protoiereul Protoieriei III Capitală, pr. Consilier Alexandru Gherasim, pr. Bogdan Gheorghe, fostul paroh, actualmente paroh la „Sfânta Vineri” – Hereasca, și alții preoți, atât cei care slujesc aici, cât și apropiați ai parohiei. Alături de aceștia, Corala „Divina Armonie”, dirijată de Vasile Tudose, și condusă de doamna profesor Paula Ciuclea, a dat răspunsurile de la strană, ca în fiecare duminică.

Despre martiriul Sfinților Brâncoveni a vorbit părintele vicar Ion Iordache, în cuvântul de învățătură. Acesta a amintit că „din anul 1992, prin actul de canonizare al Sfinților Brâncoveni, neamul românesc cinstește pe cel care a fost Constantin Vodă Brâncoveanu, și cei patru fii ai săi, împreună cu sfetnicul Ianache Văcărescu”. Părintele a vorbit și despre viața aleasă a sfântului voievod și credința fierbinte în Iisus Hristos a acestuia. „Cultura bogată, dragostea și iubirea de neam și de țară, a făcut ca, în vremea sa, Biserica să prospere. A înțeles că fără Dumnezeu este cu neputință a împlini toate celelalte necesare ocârmuirii vremii”. Acesta a vorbit și despre momentul martiriului celor șase sfinți, „în ziua de 15 august, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, când sfinții brâncoveni au sfârșit prin tăierea capului, în fața unui sultan păgân”.

La sfârșitul slujbei, preotul paroh Nedelea Cărămizaru a citit scrisoarea ambasadorului creștin al Veneției la Înalta Poartă, care a fost prezent în 1714 la martiriul sfinților. Menționăm că acest ambasador a reușit să păstreze pentru veșnicie dialogul dintre bătrânul voievod Brâncoveanu și fiul său, Mateiaș, de numai 12 ani. Voievodul cel mic era înspăimântat de sângele curs de la frații săi și i-a cerut sultanului să-l cruțe. Dar Sfântul Constantin îl înfruntă pe fiul său: „Mai bine să mori în legea creștinească decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos, pentru a trăi câțiva ani mai mult pe pământ. Copilașul ascultă, ridică capul și cu glas îngeresc zise gâdelui: „Vreau să mor creștin. Lovește!”. Această relatare ne arată că am avut „domn cu credință tare, putere multă și statornicie în Iisus Hristos”, a conchis parohul.

Părintele Nedelea Cărămizaru a spus că de la 1 septembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va începe pictarea bisericii, care este ctitorie a voievodului martir. De asemenea, Părintele Patriarh a binecuvântat ca, odată cu terminarea picturii, mormântul voievodului să fie deschis, iar sfintele moaște ale acestuia să fie scoase pentru a fi cinstite. Pe viitor, părintele paroh și-a mai propus să reconstruiască clopotnița și palatul brâncovenesc, care au fost în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din București.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 190/ 18 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente