Sfinții Brâncoveni cinstiți în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În ziua când Biserica Ortodoxă Română a făcut pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni, joi, 16 august 2012, Mănăstirea Cârlomănești din județul Galați și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci, informează Ziarul Lumina.

La marea bucurie a sărbătorii de la Cârlomănești au fost prezenți reprezentanți ai oficialităților locale, dar și un mare număr de credincioși din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroși credincioși români ce lucrează în străinătate, reveniți acasă în perioada verii.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Dunării de Jos a arătat legătura tainică dintre drept-credincioșii fii ai lui Constantin Brâncoveanu, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și copiii prezenți. De asemenea, Înalt Preasfințitul Casian a înfățișat credincioșilor chipul Sfântului Constantin Vodă Brâncoveanu ca model de tată, care-și iubește cu adevărat fiii, încurajându-i și îmbărbătându-i în nevoi, dar mai ales ca model de creștin adevărat, iubitor de Dumnezeu, de Biserică și de patrie.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru 47 de familii care au împlinit anul acesta 50 de ani de căsătorie și de bună viețuire.

Elevii participanți la programul catehetic național ‘Hristos împărtășit copiilor’ din Cârlomănești s-au adăugat tinerilor din grupurile artistice ‘Cununița satului’ ale Parohiei Liești și ‘Nădejdea creștinilor’ din comuna Pochidia, județul Vaslui, care, înveșmântați în autenticul port popular, au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitări de poezii, intonări de imne, cântări religioase și patriotice în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui așezământ monahal.

Ca bucuria comuniunii să fie deplină, cei peste 2.000 de pelerini prezenți au fost invitați la agapa frățească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărțite pachete cu hrană.

Sfinții Brâncoveni sunt cinstiți în mod deosebit în această zonă a țării deoarece începând din anul 2012, ca urmare a unei hotărâri a Consiliului local, comuna Cerțești a fost așezată sub ocrotirea spirituală a Sfinților Martiri Brâncoveni.

Atestată documentar la sfârșitul secolului al XVII-lea

Situată între localitățile Cerțești și Cârlomănești, la 40 km N-E de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomănești este un punct de interes religios reașezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos. Accesul spre mănăstire se face pe drumurile județene 251A Tecuci – Corod și 251B Corod – Cerțești.

Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârșitul secolului al XVII-lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sfântul Paisie de la Neamț, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei. La 1809, mănăstirea este menționată ca metoc al Episcopiei Romanului, iar mai târziu, în 1821, este complet distrusă de eteriști și de turci, călugării fiind nevoiți să fugă.

Puținii monahi rămași atunci au schimbat cu circa 1 km locul mănăstirii, construind, până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă și astăzi. După 1864, această biserică a fost lăcaș de închinare pentru credincioșii din Cârlomănești și Cerțești. La 1957, biserica este trăsnită, incendiată și apoi părăsită, în ruină.

Viața monahală este reluată în anul 1997, când chiriarhul Dunării de Jos a hotărât reînființarea ei. În jurul vechii biserici de cărămidă se înalță astăzi o biserică nouă și un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii și odihna într-un loc al liniștii binecuvântate.

Comentarii Facebook


Știri recente