Sfinții Atanasie și Chiril, serbați astăzi în două biserici ieșene

Credincioșii din Iași sunt așteptați astăzi să participe la slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul serbării hramului, la Mănăstirea Copou-Podgorii, singura așezare monahală din Mitropolia Moldovei și Bucovinei ocrotită de „Sf. Atanasie și Chiril”. Sărbătoare va fi astăzi și la Biserica „Sf. Atanasie și Chiril” din incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, informează Ziarul Lumina.

Mănăstirea „Sfinții Atanasie și Chiril” – Podgorii din Grădina Botanică va îmbrăca astăzi, 18 ianuarie 2010, straie de sărbătoare. Programul liturgic dedicat cinstirii Sfinților Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, a început aseară cu slujba Privegherii și va continua astăzi cu Ceasurile, slujba Acatistului și Sfânta Liturghie, la care vor participa, ca în fiecare an, sute de credincioși. Biserica Mănăstirii Copou-Podgorii a fost reactivată ca așezământ monahal de călugărițe în anul 2001, de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, sfântul lăcaș primind și al doilea hram, „Duminica mironosițelor”. Ascultările monahale ale comunității se împletesc cu nevoile duhovnicești ale credincioșilor care frecventează acest minunat loc. Astfel, alături de slujbele bisericești care se oficiază zilnic, în cadrul mănăstirii funcționează și ateliere de croitorie, broderie și pictură. Foarte mulți credincioși, cei mai mulți intelectuali, mai ales din lumea universitară, merg în zilele de sărbătoare către această biserică și la cimitirul dimprejurul ei, unde se odihnesc mulți oameni de seamă ai Iașului.

Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iași, doamna Teodosia, soția voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul și-a căutat în toate părțile soția, mergând pe culmile dealurilor până ce auzi, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că și-a găsit soția sănătoasă, Vasile Lupu porunci tăierea copacului și, drept mulțumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica.

Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstirești. Chiar dacă nu are pictură veche pe zid, aceasta pierzându-se în urma reparațiilor repetate, s-a păstrat totuși catapeteasma, care datează din sec. al XVIII-lea. La sfârșitul veacului al XX-lea, sfântul lăcaș a necesitat ample lucrări de restaurare, fiind pictat în întregime de artiștii Vasile și Violeta Carp.

„Biserica Doamnelor”, paraclis al Spitalului de Pneumoftiziologie

Hram va fi astăzi și la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” din Iași. La acest sfânt lăcaș, care funcționează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, își desfășoară activitatea misionară de caritate pr. Dumitru Păduraru, care este și redactor în cadrul Departamentului Teologic al postului Radio TRINITAS. Aseară, aici a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți în prezența a numeroși credincioși. La final a avut loc o agapă frățească. Programul liturgic va continua astăzi cu slujba Utreniei și cea a Sfintei Liturghii, în cadrul căreia se vor citi rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite. De asemenea, în cadrul slujbei de Parastas vor fi pomeniți ctitorii acestui sfânt lăcaș, precum și foștii angajați ai spitalului, care au trecut la Domnul. Sărbătoarea va continua cu Ziua pneumologului ieșean, manifestare în cadrul căreia vor fi premiați foștii angajați ai spitalului, care au ieșit la pensie.

Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” a fost construită în perioada 1672-1674 și este amplasată în centrul vechi al orașului. Nu se știe cu precizie numele ctitorului. Unii vehiculează numele doamnei Margarita, soția domnitorului Simion Movilă, iar alții vorbesc despre un ierarh cu numele Atanasie Patelaros, care era administrator al bunurilor mănăstirești grecești din Moldova. Biserica a fost distrusă de un incendiu în secolul al XIX-lea, apoi a fost afectată de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial și de cutremurele care s-au succedat la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Inițial, sfântul lăcaș a fost pictat, în prezent însă nu se păstrează nimic din pictură. Edificiul este construit în formă de navă, în stilul clasic moldovenesc. Deasupra pronaosului se află turnul-clopotniță. În opinia unor istorici, biserica are una dintre cele mai frumoase catapetesme din Moldova. Timp de aproape 50 de ani a fost închisă, iar starea de degradare s-a accentuat. În anul 1997 a fost redeschisă și dată în folosința doamnelor din asociația filantropică Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) din Iași, condusă de către inginer Margareta Vlad. Din acest motiv, ea se mai numește și „Biserica Doamnelor”.

Comentarii Facebook


Știri recente