Sfinții Arhangheli, prăznuiți la Mănăstirea Baia de Aramă

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși, joi, 8 noiembrie 2012, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Baia de Aramă, cu ocazia hramului: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, după cum a precizat Cătălin Cernătescu.

Ridicată într-un singur an, în zorii veacului al XVIII-lea, Mănăstirea Baia de Aramă a devenit în scurt timp o adevărată vatră de credință și bastion al Ortodoxiei pe plaiuri mehedințene. Astăzi se înscrie pe lista monumentelor istorice. Despre nașterea acestui loc sfânt și binecuvântat glăsuiește vechea pisanie din pronaos: ‘Cu vrerea Tatălui și cu îndemnarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh au făcut această sf(ân)tă biserică dumnealui jupânul Cornea Brăiloiul Ban, dimpreună cu dumnealui jupânul Milco Băiașul, nepot de frate, Pozanu Căpitanul, cu toată cheltuiala dumnealor și fiind igumen Kir Vasile Arhimandrit, în zilele prealuminatului creștin domn Io Constantin Basarab voievod. Începutu-s-au a se zidi această sf(ân)tă biserică la maiu 22, leat 7202 și au săvârșit cu toată podoaba ei la maiu, 7, 7211 (1703). Eu mână păcătoasă, pictorul bisericii Neagoe și Partenie Ieromonah de la Tismana’.

Mănăstirea sau Schitul Baia de Aramă (apare în documentele vremii sub ambele titulaturi) a dăinuit până la ‘secularizarea’ din 1863, atunci când, prin hotărâre domnească, a fost transformată în biserică de mir. Prin hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din 29 ianuarie 2008, mănăstirea a fost reactivată ca așezământ monahal de maici.

În ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 29 ianuarie 2008 s-a aprobat reînființarea Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din orașul Baia de Aramă, ca mănăstire de călugărițe sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Mănăstirea și-a început activitatea încă din anul 1703, fiind ctitorită de Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu alături de Banul Cornea Brăiloiu și Milco Băieșul la poalele Cornetului cum reiese din pisanie.

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi” a vechii mănăstirii din Baia de Aramă, care este funcțională și astăzi, este din punct de vedere arhitectural specifică stilului brâncovenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…