Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt patronii si ocrotitorii a 4 locasuri de inchinaciune din Municipiul Iasi.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, care sunt praznuiti astazi de Biserica Ortodoxa, sunt patronii si ocrotitorii Bisericii ‘Sfintii Voievozi – Rosca’ din Municipiul Iasi.

Biserica ‘Sfintii Voievozi – Rosca’ a fost construita din piatra in anul 1832. Inainte a fost ridicata acolo o biserica din lemn, de catre un preot cu numele Rosca. Astazi locul unde a fost Sfanta Masa a acelei biserici se mai poate vedea, fiind marcat de o troita. Dupa ce in anul 1850 biserica a ars, ea a fost rezidita 2 ani mai tarziu prin staruinta Monahului Rafail si a epitropului Petru Dorneanu. Acest lucru a facut ca biserica sa aiba un al doilea hram, ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’. In prezent se executa ample lucrari de restaurare a bisericii.

Despre istoricul acestei Biserici ‘Sfintii Voievozi – Rosca’ si ce modificari i s-au mai adus, ne-a relatat tot Parintele Paroh Viorel Sevastrie: ‘Biserica ‘Sfintii Voievozi – Rosca’ a fost construita in anul 1832 in curtea unde pana in anul 1777 a fost doar o biserica de lemn care a ars. Prin stradania Preotului Vasile Rosca, de unde si denumirea de Parohia ‘Sfintii Voievozi – Rosca’, s-a ridicat sfantul locas care dainuieste pana astazi si care in decursul timpului a suferit mai multe modificari. In anul 1913, biserica a fost electrificata si mai apoi s-au realizat medalioane de pictura in interior. Dupa 1990, din cauza cutremurului care a avut loc in acel an, in luna mai, s-au efectuat lucrari de reparatie si consolidare a bisericii. Cu aceasta ocazie s-a adaugat un nou pridvor cu pictura interioara.’

Despre invitati, programul liturgic si manifestarile ce vor avea loc, ne-a vorbit Parintele Viorel Sevastrie – parohul Bisericii ‘Sfintii Voievozi Rosca’: ‘In anul acesta, cu ocazia hramului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, slujba Vecerniei si a Litiei a avut loc incepand cu orele 17.00. Au fost prezenti, pe langa preotii din jurul Parohiei ‘Sfintii Voievozi Rosca’, care alcatuiesc Cercul Pastoral Nr.1 din Protopopiatul Iasi II, si pe alti preoti invitati din alte parohii care au dorit sa vina si sa infrumuseteze slujba. Astazi, slujba hramului va incepe cu Utrenia si Acatistul ‘Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil’ si se va continua cu Sfanta Liturghie. Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, se vor oficia indatinatele pomeniri ale parastasului atat pentru ctitorii, binefacatorii si preotii slujitori ai acestei biserici care s-au mutat la Domnul in vesnicie, cat si pentru cei care au pomelnice si pomeniri pentru rudele care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca activitati specifice hramului bisericii, Consiliul si Comitetul parohial vor pregati si pachetele care se vor imparti credinciosilor la sfarsitul Sfintei Liturghii.’

Manastirea Frumoasa isi sarbatoreste astazi hramul.

Manastirea Frumoasa este situata in partea de sud a orasului, sub Dealul Cetatuii. Cea mai veche ctitorie ce s-a aflat pe acest loc loc a fost inaltata de Meletie Balica – portar al Sucevei si hatman al Moldovei. Domnitorul Grigorie II Ghica al Moldovei a reconstruit biserica intre anii 1727 – 1733, in stil renascentist. Noua infatisare a constructiei a impresionat pe contemporani care i-au zis ‘Frumoasa’.

Actuala biserica este constructia egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o in anul 1836, primind si un al doilea hram in cinstea Adormirii Maicii Domnului. In pronaosul bisericii se afla mormantul de marmura al domnitei Ruxandra – fiica domnitorului Grigorie Ghica Voda.

Printul Mihail Sturdza a impodobit interiorul bisericii Manastirii Frumoasa si a ridicat alaturi un Mausoleu de marmura pentru mormintele membrilor familiei sale. Monumentul aminteste de inceputurile sculpturii statuare din Moldova. Biserica in prezent este intr-un amplu proces de restaurare.

Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri si despre manifestarile ce au avut loc ne-a vorbit Parintele Arhimandrit Dosoftei Scheul – Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitana din Iasi: ‘Biserica Frumoasa a fost la inceput manastire. Ea a fost construita intre anii 1836-1839, de catre un arhimandrit cu rang de cavaler, pe nume Ioasaf, din partile localitatii Voinesti, de unde si numele de Voinescu. La inceput, acest arhimandrit a facut aceasta manastire de calugari, in timp de 3 ani, pe cheltuiala sa. Aceasta manastire a fost inzestrata cu toate cele necesare de catre acest arhimandrit, asa cum reiese din pisania manastirii. I s-a dat hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si hramul Adormirii Maicii Domnului. In perioada comunista, manastirea a fost transformata in biserica de parohie. Biserica a fost transformata in manastire in anul 2003, iar Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a solicitat-o pe Maica Stareta Iosefina de la Manastirea Varatec, ca sa aduca cateva maicute. Inainte de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 2003 au venit la Manastirea Frumoasa 3 maicute de la Manastirea Varatec, dintre care una a fost numita maica stareta, in persoana Monahiei Gherasima Argatu. Aici a inceput viata de obste pentru manastire. Tot in aceasta perioada s-au facut unele renovari in curtea manastirii, la casa egumeneasca a manastirii, iar biserica a fost impodobita cu cele necesare. Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Manastirea Varatec au infrumusetat din nou biserica cu sfinte vase, cu vesminte, cu covoare. Pe data de 8 noiembrie va fi hramul acestei manastiri.’

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril este prilej de praznuire si la Capela Faculatatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi.

Studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi sunt astazi in sarbatoare. Ei sunt asteptati la slujba Sfintei Liturghii ce se va oficia in Capela Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil a Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi. Astazi, la Sfanta Liturghie vor participa parintii profesori ai facultatii si numerosi studenti.

De asemenea, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt patronii si ocrotitorii Capelei din incinta Spiatalului Militar din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…