Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – ocrotitorii Mănăstirii Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos situată pe strada cu același nume din centrul istoric al Capitalei își va cinsti pe 8 noiembrie unul dintre hramuri, pe cel al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Biserica Stravropoleos a fost ridicata in 1724, in timpul celei de-a doua domnii in Tara Romaneasca a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de catre arhimandritul Ioanichie. Nascut in satul Ostanitza in eparhia Pogoniana (Epir), Ioanichie a venit in Tara Romaneasca din Grecia de la Manastirea Gura, metoc al Mitropoliei Pogoniana. In incinta hanului cu doua niveluri ce se afla in proprietatea lui, Ioanichie a construit actuala biserica, zidind o manastire, ce era sustinuta economic de catre han, o situatie frecventa in epoca.

In 1726 egumenul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al tinutului Caria. Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii. Din constructia initiala a incintei manastirii si hanului s-a pastrat numai biserica, una dintre cele mai reprezentative ctitorii post brancovenesti. Celelalte cladiri sunt rezultatul unui vast proiect de restaurare si constructie inceput in 1897 dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Acum din ansamblul manastiresc fac parte biserica si incinta care imprejmuieste curtea interioara, ea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca si colectia de obiecte vechi bisericesti, din care unele recuperate de la bisericile darimate in timpul regimului comunist. Pentru buna rinduiala a vietii de obste tot in incinta s-au amenajat chiliile, staretia si spatiul pentru preotul duhovnic.

Patru monahii, trei surori si un preot duhovnic sunt vietuitorii acestei manastiri ocrotita de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, de Sfintul Iustin Martirul si Filosoful, de Sfintul Ierarh Atanasie si de Sfintul Mucenic Haralambie. Viata de obste a monahiilor ce traiesc aici se imparte intre rugaciune, lucru si studiu. Se restaureaza carti vechi, icoane, vesminte si broderii liturgice, se scriu si editeaza carti, se scrie muzica psaltica si se lucreaza pentru a trece pe suport digital fondul de manuscrise si carte veche a bibliotecii.

Mănăstirea are o bibliotecă de aproximativ 11.000 volume, dintre care 500 sunt manuscrise și exemplare de carte veche, după cum ne informează arhiepiscopiabucurestilor.ro

Comentarii Facebook


Știri recente