Sfinții Arhangheli, cinstiți în Arhiepiscopia Clujului

Credincioșii Parohiei ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Dej și-au sărbătorit hramul pe 8 noiembrie, avându-l în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de numeroși preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”. La mormântul Voievodului Mihai Viteazul de la Turda, PS Vasile Someșanul a oficiat slujba Parastasului.

La Mănăstirea Mihai Vodă de lângă Turda (foto), hramul bisericii închinate Sfinților Arhangheli a fost sărbătorit cu participarea Preasfințitului Episcop-vicar Vasile Someșanul, care a oficiat și Privegherea, din ajun. După Sfânta Liturghie s-a oficiat un Parastas la mormântul voievodului. Mănăstirea Mihai Vodă a fost întemeiată în memoria domnitorului unificator de țară, la inițiativa vrednicului de pomenire mitropolitul Bartolomeu. În acest loc există și un monument în cinstea voievodului Mihai Viteazul. La mormântul lui, Societatea Femeilor Ortodoxe din Turda a ridicat, în 1923, în locul fostei capele, o troiță din lemn lucrată în stil românesc, care se păstrează la Muzeul de Istorie din Turda din 1976, iar monumentul nou a fost inaugurat pe 8 mai 1977. ‘Mănăstirea necropolă este o copie arhitecturală și o restituire a demnității vechii Mănăstiri Mihai Vodă din București, ctitoria voievodului din 1591, pe vremea când era ban al Craiovei’, a spus maica stareță Andreea.

Hramul capelei Spitalului de Urologie din Cluj-Napoca

Și alte lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Clujului și-au serbat hramul, printre acestea fiind și capela Institutului de Urologie din Cluj-Napoca. Pacienții au avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie, iar după-amiaza la slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Capela a fost înființată în urmă cu opt ani, în prezent se oficiază în fiecare duminică Sfânta Liturghie, iar miercuri și vineri după-amiază se slujesc Vecernia, Acatistul Mântuitorului și Paraclisul Maicii Domnului. Cel puțin o dată pe lună se săvârșește Taina Sfântului Maslu.

Hram la cea mai veche biserică din Bistrița

Numită ‘Catedrala Coroană’ din centrul Bistriței, Biserica ‘Sf. Arh. Mihail și Gavriil’ este una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania, construită în anul 1268.

În această biserică, în 1948, mitropolitul Nicolae Bălan a proclamat unirea tuturor românilor într-o singură biserică.

Te Deum la Jandarmeria din Bistrița

Cunoscuți ca patroni spirituali ai Jandarmeriei Române, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au fost cinstiți și de angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud. Prăznuirea soborului acestor sfinți a fost o zi importantă pentru întreaga instituție, marcată la Bistrița printr-o slujbă de Te Deum oficiată la sediul jandarmeriei.

Comentarii Facebook


Știri recente