Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În Mitropolia Moldovei și Bucovinei, mai multe biserici și mănăstiri închinate acestor sfinți își serbează astăzi hramul. Printre sfintele lăcașuri care își cinstesc pe 29 iunie ocrotitorii se numără și Catedrala episcopală din Huși.

Catedrala episcopală din Huși își cinstește astăzi ocrotitorii, pe Sf. Apostoli Petru și Pavel. Biserica a fost construită de Sf. Voievod Ștefan cel Mare, în anul 1495, în cadrul curții domnești, funcționând de-a lungul timpului că mănăstire și catedrală episcopală. Monument valoros la origine, dar reconstruit în sec. XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor și pisania din vremea marelui voievod. Între anii 1949-1996, episcopia a fost închisă, catedrala funcționând ca o simplă biserică de parohie, ca un schit, iar apoi ca o mănăstire. Cu prilejul redeschiderii episcopiei, în anul 1996, sfântul lăcaș a fost reparat prin strădania vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareș. Programul liturgic va începe astăzi la ora 7:00, cu slujba Utreniei, săvârșită în Catedrala episcopală. În cadrul Sfintei Liturghii, ce va fi oficiată pe platoul din fața statuii Sf. Voievod Ștefan cel Mare, de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de de arhierei, preoți și diaconi, va avea loc întronizarea ca Episcop al Hușilor a PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor.

Tot astăzi, își va serba hramul Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Bârlad.

Astăzi va fi sărbătoare la Biserica Bărboi din Iași. Sfântul lăcaș a fost construit între anii 1841-1843, de logofătul Dimitrie Sturdza și de membrii familiei sale, pe temelia vechii biserici, ctitorită de Ioan Ursu Bărboi în perioada 1613-1615. Biserica „Sfinții Ap. Petru și Pavel” – Bărboi este un unicat în Peninsula Balcanică; aici se află osemintele poetului Alecu Russo, mormintele voievodale, cripta familiei Sturdza și casa parohială în care a locuit diaconul Ion Creangă. Programul liturgic dedicat hramului a început de aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, care a fost urmată de o agapa creștină. Astăzi se va oficia slujba Aghezmei, a Utreniei, a Acatistului, urmate de Sfânta Liturghie, la finalul cărora va avea loc parastasul pentru ctitori. „La final se vor împărți tuturor pelerinilor și credincioșilor care vor participa la hramul bisericii noastre pachete cu alimente și un pahar cu vin. Din soborul care va săvârși slujba de hram vor face parte atât preoți consilieri din cadrul Centrului Eparhial Iași, cât și numeroși slujitori ai sfântului altar din Iași”, a declarat pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iași 1.

Hram va fi astăzi și la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Moara de Vânt, construită în perioada 1803-1830. Situată pe una dintre cele mai înalte coline ale Iașului, în partea de nord-est, pe strada Moara de Vânt nr. 24, biserica închinată Sfinților Apostoli a fost cuprinsă într-un amplu proces de renovare, începând cu anul 2000, prin grija părintelui paroh Vilie Doroșincă, protopop de Iași 2, lucrări care au fost finalizate în anul 2007, an în care a fost resfințită, în ziua de 7 octombrie, de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Sărbătorirea hramului a început aseară, cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de preoți și numeroși credincioși. La final a avut loc agapa creștină pentru toți cei care au participat la slujbă, organizată de Comitetul parohial și Consiliul parohial. „Astăzi va avea loc slujba Utreniei, slujba Acatistului, Sfânta Liturghie și pomenirea pentru cei trecuți la cele veșnice. Jertfa care se va strânge de la credincioși în ziua hramului va fi dusă bolnavilor de la Spitalul Pașcanu. Tot în această zi, își serbează hramul și cimitirul «Sf. Ap. Petru și Pavel» din apropierea bisericii”, a spus pr. Vilie Doroșincă, protoiereu al Protopopiatului Iași 2.

În Protopopiatul Iași 2, astăzi își mai serbează hramul parohiile Păun, Slobozia și Rusenii Noi.

Pelerinii sunt așteptați să participe și la hramul Mănăstirii Cetățuia din Iași.

În Botoșani este sărbătoare astăzi la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” I și II, iar în Protopopiatul Ceahlău își serbează hramul parohiile Borca și Hangu.

În Protopopiatul Dorohoi, astăzi își serbează hramul parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, iar în Protopopiatul Hârlău va fi sărbătoare în parohile Poiana-Deleni și Spinoasa.

În Protopopiatul Pașcani, parohiile Cristești, Sodomeni, Tg. Frumos, Volintirești, Bărbătești își cinstesc ocrotitorii, iar în Protopopiatul Piatra Neamț biserica parohiei Ciriței se va afla în sărbătoare.

Tot astăzi este hram și la biserica parohiei Roznov II.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, astăzi este sărbătoare în parohia Solca din Protopopiatul Rădăuți, în parohia Ițcani II și la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al Mănăstirii Dragomirna, în timp ce în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc azi își serbează hramul Biserica Vatra Moldoviței.

În Eparhia Romanului, astăzi își vor serba hramul Capela Penitenciarului din Bacău și parohia Motoșeni din Protopopiatul Bacău-Sud, precum și parohiile Vâlcele și Huruiești – Fundoaia.

De asemenea, azi se va afla în sărbătoare Mănăstirea Lipova, din județul Bacău. După cum ne-a relatat ierom. Ignatie Popa, starețul mănăstirii, programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii, iar astăzi se va oficia slujba Aghezmei, Ceasurile, Acatistul și Sfânta Liturghie. La final, va avea loc o agapă creștină pentru toți credincioșii care vor participa la această sărbătoare.

Sursa: www.mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente