Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Parohiei Obreja din Protopopiatul Caransebeș

La praznicul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, Parohia Obreja din Protopopiatul Caransebeș și-a sărbătorit hramul. În a doua zi a praznicului, sâmbătă, 30 iunie 2012, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele protosinghel Casian Rușeț, secretarul Eparhiei Caransebeșului, alături de părintele Adrian Murariu, fiu al satului, și de părintele paroh Petru Itineanț, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Și anul acesta, părintele Don Benito Verdini, slujitor al Bisericii ‘Sfântul Pavel’ din Fano, Italia, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Obreja. Începând cu anul 2002, părintele Don Benito Verdini participă la toate evenimentele importante din viața Parohiei Obreja, între cele două comunități creștine existând o frumoasă și rodnică legătură de frățietate în duhul iubirii și al păcii propovăduit de Mântuitorul Iisus Hristos. La slujbă au participat tineri și copii, numeroși credincioși și credincioase din localitate, care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Biserica a fost zidită înainte de anul 1780 și pictată în 1834 de către Trifon Achimescu, apoi reparată și pictată din nou de Ion Băleanu în anul 1937. Tot în 1937 s-a făcut și actualul iconostas de lemn, iar pictura a mai fost restaurată în anul 1967. Biserica, monument istoric, este construită din piatră și cărămidă în stil baroc. Turnul, situat deasupra pronaosului, are înălțimea de 32 m și este din cărămidă și acoperit cu tablă de cupru, iar pardoseala este din plăci de ceramică cu motive populare. În 1999 s-au montat ferestre cu vitralii, iar în 2007 s-au efectuat reparații capitale. În anul 1995, în exterior au fost executate în mozaic de Murano icoanele ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, ‘Maica Domnului’ și ‘Sfinții Arhangheli’.

Parohia Obreja din Protopopiatul Caransebeș, prin numeroasele activități pastoral-misionare desfășurate, este una dintre parohiile de frunte de pe Valea Bistrei și din Episcopia Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…