Sfinții 40 de Mucenici cinstiți la Râmnicu Vâlcea

În ziua cinstirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, la 9 martie 2012, în a doua săptămână a Postului Mare, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Liturghia Darurilor înainte sfințite a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalulul slujbei, potrivit arhid. Ioan Liviu Găman, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia citită astăzi, a evidențiat martiriul celor 40 de mucenici care au fost înecați în lacul de lângă Sevastia pentru că l-au mărturisit pe Domnul Hristos, și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să le urmeze exemplul de statornicie în credință, răbdare și iubire jertfelnică.

„Pomenirea celor 40 de mucenici reprezintă pentru noi creștinii cei de astăzi, faptul că trebuie să învățăm de la dânșii să avem răbdare, să avem dragoste și să ne gândim că atunci când suferim pentru Mântuitorul Hristos și pentru Biserica Lui, gândul nostru trebuie să meargă la viața veșnică, la cununa cea nevestejită a Împărăției Slavei lui Dumnezeu. În momentele de încercare, de suferință pentru fiecare creștin, Sfinții mucenici sunt modele de închinare a vieții Mântuitorului Hristos și de păstrare și mărturisire a adevărului de credință. Ei reprezintă pentru fiecare dintre noi o mărturie a faptului că tot ceea ce săvârșim astăzi în Biserica Domnului Hristos are mult folos și multă însemnătate, iar răsplata va fi pentru fiecare după cum slujește și mărturisește Evanghelia Sa…”, a conchis Preasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită Slujba Sfântului Maslu de către un sobor de preoți în frunte cu Părintele Protosinghel Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul Catedralei.

Întrucât ne aflăm în Postul cel Mare și anul acesta 2012 este declarat de către Sfântul Sinod al B.O.R., „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, în perioada Păresimilor, Taina Sfântului Maslu de obște se va oficia la Catedrala Arhiepiscopală după un program liturgic bine stabilit. Astfel, credincioșii vâlceni pot participa la Catedrala Arhiepiscopală la oficierea Sfântului Maslu în fiecare vineri, după Sfânta Liturghie, la ora 10:30, și în fiecare duminică, după slujba Vecerniei. În toate duminicile din Postul Mare la slujba Sfântului Maslu vor participa și părinți duhovnici de la Mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului.

Liturghia Darurilor înainte sfințite este cea de-a III-a Liturghie a Bisericii Ortodoxe și se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică și a zilelor aliturgice. În primele secole Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârșește dimineața. Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este Sfântul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei.

Comentarii Facebook


Știri recente