Sfinții 40 de Mucenici, cinstiți în două biserici moldave

Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” din cartierul ieșean Copou și-a serbat hramul, ieri, 9 martie, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite a fost săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Și Biserica „Sf. 40 de Mucenici” din Bârlad a fost în sărbătoare.

Singura biserică din Iași închinată Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia și-a cinstit ocrotitorii. Credincioșii au participat luni seara la slujba Vecerniei și a Acatistului, oficiată de un sobor de preoți. Ieri-dimineață s-a săvârșit slujba Ceasurilor, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, pe care a oficiat-o PS Calinic Botoșăneanul, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din soborul de preoți și diaconi a făcut parte și pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, care a vorbit la sfârșitul slujbei despre modelul de sfințenie al celor 40 de Mucenici din Sevastia. Au urmat cuvântul de învățătură al Episcopului-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și alocuțiunea părintelui paroh Ioan Rusu, care a spus câteva cuvinte despre sfântul lăcaș în care slujește și despre lucrările care s-au efectuat în ultimul an: a fost consolidată turla bisericii, s-a turnat centura, s-a tencuit la interior și exterior, s-a schimbat acoperișul cu tablă de cupru. Reprezentanții Centrului de asistență socială și îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina” din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au strâns la finalul slujbei fonduri pentru persoanele care beneficiază de servicii de îngrijire, medicale, de recuperare și sociale. În perioada următoare, la „Sfinții 40 de Mucenici” vor fi demarate lucrările de pictură de către pictorul Vasile Carp din București.

Biserica ieșeană ocrotită de Sfinții 40 de Mucenici a fost ridicată în anul 1760 de către hatmanul Vasile Roset împreună cu soția sa, Safta. La vechea construcție s-a adăugat mai târziu un pridvor patrulater cu ușa de intrare în peretele dinspre miazăzi. Forma de cruce a bisericii o dau cele două abside exterioare desprinse din navă. Absida altarului este prevăzută cu două nișe laterale. De-a lungul timpului, sfântul lăcaș a suferit avarii, iar o reparație temeinică s-a făcut la 1869, de către Alecu Soroceanu, care a cheltuit peste 1.200 de galbeni.

Biserica „Sfântul Dimitrie” din centrul orașului Bârlad și-a serbat ieri cel de-al doilea hram, închinat Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Pe inscripția de deasupra ușii de la intrarea în naos este scris: „Ridicatu-s-a din snoavă acest sfânt lăcaș din bârne, în preajma anului 1600”. Numele ctitorilor s-a pierdut în negura vremurilor. Biserica, în forma existentă astăzi, a fost construită în anul 1826 pe temelie din piatră și ziduri din cărămidă. A fost sfințită la 14 mai 1835 de PS Meletie, episcopul Romanului. Biserica a fost renovată de mai multe ori. A fost refăcută în 1852 de către Ana și Iordache Ganea, iar între 1894-1896 a fost restaurată din nou, de preotul Dumitru Botez. A fost resfințită de episcopul Silvestru Bălănescu al Hușilor. În perioada 1939-1941, sfântul lăcaș a fost repictat.

Comentarii Facebook


Știri recente