Sfinți și sărbători din luna martie

A treia lună din anul civil și a șaptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii, dar și sărbători care preced Învierea Domnului. Luni, 7 martie, începe Postul Sfintelor Paști. Pe 9 martie, în bisericile ortodoxe se face pomenirea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia. Soldați în slujba împăratului roman Licinius, aceștia au fost osândiți la moarte, pentru că nu au vrut să se închine idolilor. După tradiție, credincioșii aduc în această zi la biserică, spre binecuvântare, „mucenici”: colăcei în forma cifrei opt, copți la cuptor sau fierți.

Pe 12 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare. Acesta a trăit în secolul al VI-lea și a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei darurilor mai înainte sfințite, care se oficiază în perioada Postului Mare. Tot pe 12 martie, în Sâmbăta Sfântului Teodor, se face pomenirea generală a morților.

Prima duminică din Postul Sfintelor Paști este închinată Ortodoxiei. Instituită de către Sinodul de la Constantinopol din anul 843, ea marchează biruința dreptei credințe asupra celor care nu cinsteau icoanele și asupra tuturor ereziilor. Anul acesta, Duminica Ortodoxiei este pe 13 martie.

Tot în luna martie este și sărbătoarea închinată Maicii Domnului – Buna Vestire sau Blagoveștenia. Praznicul din 25 martie amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că va primi în pântece și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a rânduit pentru această sărbătoare dezlegare la pește. A doua zi, pe 26 martie, se face și cinstirea Sfântului Arhanghel Gavriil, precum și a Sfinților Mucenici Montanus, preotul și a soției sale, Maxima.

În penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica îl pomenește pe Cuviosul Ioan Scărarul. Sfântul a primit acest nume datorită scrierii „Scara dumnezeiescului urcuș”, un adevărat tratat de asceză, despre părăsirea păcatului și învățarea virtuților pentru a dobândi mântuirea.

Comentarii Facebook


Știri recente