Sfintele Paști în Mitropolia Banatului

Mii de credincioși din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului au întâmpinat slăvitul praznic al Învierii Domnului alături de ierarhii lor, la catedralele din Timișoara, Arad și Caransebeș, informează „Ziarul Lumina”. Prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, eparhiile bănățene s-au împărtășit de Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Sărbătoarea Învierii Domnului a constituit pentru clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Aradului prilej de alese bucurii duhovnicești. În aceste zile, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent la sfintele slujbe și la momentele spirituale mai importante care s-au desfășurat în orașul de reședință.

Înalt Preasfinția Sa a săvârșit slujba Învierii la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad, sfințind Paștile și împărțindu-le celor privați de libertate, precum și personalului instituției. Chiriarhul a adresat cuvinte de mângâiere și îmbărbătare, evidențiind grija Bisericii față de cei suferinzi.

Tot în această zi, Înalt Preasfinția Sa a efectuat vizite canonice la biserica Parohiei Arad-6 Vânători, biserica din incinta Spitalului Clinic Județean Arad, capela din incinta Căminului pentru Vârstnici Arad. Peste tot, chiriarhul a adresat cuvinte de îmbărbătare, de mângâiere, dorind tuturor să petreacă Sfintele Paști cu bucurie duhovnicească.

În seara zilei, pe Aeroportul Internațional Arad, IPS Timotei a întâmpinat venirea Luminii Sfinte, adusă de la Mormântul Domnului, de la Ierusalim, prin Patriarhia Română. În cuvintele cântării ,,Lumină lină’, chiriarhul a împărțit din Sfânta Lumină preoților prezenți, spre a ajunge în toate bisericile din eparhie.

În noapte, la Catedrala ‘Sfânta Treime’, Arhiepiscopul Aradului a săvârșit slujba Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoților și diaconilor, în prezența unui număr impresionant de credincioși. Chiriarhul a îndrumat la creștinească petrecere a sfintelor sărbători pascale, în comuniune cu toți semenii, în special cu cei bolnavi și suferinzi, potrivit îndemnurilor Bisericii din acest an omagial, dedicat îngrijirii acestora.

În cuvântul de învățătură, sub sigla ,,Mântuirea prin Harul lui Hristos’, pe temeiul pericopei Evangheliei zilei, a arătat că Mântuitorul Hristos nu desființează legea dată prin Moise, ale cărei precepte vor rămâne, ci aduce peste om Harul și Adevărul Evangheliei Sale. Astfel, Dumnezeu rămâne Creatorul lumii, Izvorul tuturor lucrurilor, dar este totodată și Proniatorul acesteia, pentru că omul căzut are nevoie de mântuire, prin Harul lui Iisus Hristos. Învierea lui Hristos înseamnă și tămăduire, vindecare – a arătat Înalt Preasfinția Sa, îndrumând la grijă față de cei suferinzi.

În după-amiaza zilei, după ce a participat la slujba Vecerniei în biserica Parohiei Arad-centru, Înalt Preasfinția Sa a oferit, la Reședința chiriarhală, preoților din municipiu tradiționala recepție de Paști.

În a doua zi de Sfintele Paști, IPS Timotei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Veche, iar în a treia zi a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala ‘Sfânta Treime’.

Praznicul Învierii Domnului la Caransebeș

Anul acesta, pentru prima dată a fost adusă în Episcopia Caransebeșului Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului de la Ierusalim. Astfel, o delegație a Episcopiei Caransebeșului, dimpreună cu autoritățile locale, s-a deplasat la Aeroportul internațional ‘Traian Vuia’ din Timișoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină adusă cu un avion de la București.

Numeroși credincioși au participat la slujba Învierii Domnului, în noaptea Sfintelor Paști, la Catedrala episcopală cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din Caransebeș. Slujba Învierii, precum și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

După tradiționala procesiune din noaptea sfântă, chiriarhul a sfințit în fața credincioșilor Paștile potrivit tradiției bisericii noastre.

‘În acest an, în premieră în cetatea Caransebeșului, primim și noi Lumina cea Sfântă de la Ierusalim. Am adus Lumina de la Timișoara după ce a venit de la București și toți credincioșii din Caransebeș au primit în noaptea cea sfântă a Învierii lumină din lumina care s-a pogorât din cer la mormântul Domnului. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit după perioada aceasta de curățire și purificare a Postului Mare, iată cu toții, să ne închinăm Sfintei Învierii Lui celei de a treia zi’, a arătat Preasfințitul Lucian.

Duminică, în prima zi a Sfintelor Paști, Preasfinția Sa a oficiat slujba Vecerniei praznicului Învierii Domnului sau a doua Înviere, cum mai este cunoscută. În cadrul acestei slujbe a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi: română, ebraică, greacă, latină, italiană, spaniolă, franceză și engleză, prin aceasta arătându-se faptul că Hristos a murit și a înviat pentru întreg neamul omenesc.

Învierea Domnului prăznuită la Timișoara

La Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara, slujba Învierii Domnului a fost oficiată de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Impunătoarea catedrală a fost neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor venită să cinstească marele praznic al creștinătății, iar începând de pe esplanada lăcașului de cult până în fața Operei Române, întreg centrul orașului strălucea în lumina caldă a lumânărilor.

Preasfințitul Paisie Lugojanul a oferit clerului și credincioșilor prezenți Sfânta Lumină de la Ierusalim în cadrul tradiționalei procesiuni din noaptea Învierii, săvârșită în jurul Catedralei mitropolitane. În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, ierarhul a sfințit Paștile, pâinea și vinul, din care credincioșii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului, apoi Preasfinția Sa a săvârșit slujba Învierii, în cadrul căreia s-a dat citire Pastoralei Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae.

A doua zi de Paști, Preasfințitul Paisie a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Lugoj, iar a treia zi de Paști a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Biserica ‘Cuvioasa Parascheva’ a Mănăstirii Dobrești.

Comentarii Facebook


Știri recente