Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, serbat într-o biserică ieșeană

Parohia ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Iași și-a cinstit luni, 2 iulie, ocrotitorul. Lăcașul de închinăciune, aflat în stadiul de pictură, a devenit neîncăpător de numărul mare de preoți și credincioși prezenți în ajunul hramului la slujba Vecerniei. Programul dedicat cinstirii ocrotitorului acestui sfânt lăcaș a cuprins două repertorii susținute de Corul ‘Cantabile’ de la Academia de Studii Economice din Chișinău, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost cinstit luni, 2 iulie, în mod deosebit de credincioșii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Singurul lăcaș de închinăciune din Iași ridicat în cinstea marelui domnitor al Moldovei a îmbrăcat straie de sărbătoare. Programul liturgic a început duminică seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un sobor de 40 de preoți. Din soborul de slujitori au făcut parte și pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Narcis Axinte, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2. Pe lângă enoriașii din parohie, la slujbă au venit numeroși ieșeni, dar și autorități locale. Slujba Vecerniei unită cu Litia s-a încheiat cu citirea mai multor rugăciuni pentru ploaie. Predica de la finalul slujbei a fost ținută de pr. Marian Timofte, care a vorbit despre virtuțile Sfântului Voievod Ștefan cel Mare ‘care au depășit condiția obișnuită’. Pr. Marian Timofte a amintit apoi argumentele care au motivat canonizarea sfântului pomenit pe 2 iulie în calendarul Bisericii noastre. ‘Fie ca modelul de credință și de înțelepciune de care a dat dovadă Sfântul Voievod Ștefan cel Mare să ne inspire pe fiecare dintre noi pentru a duce o viață plăcută înaintea lui Dumnezeu’, a spus pr. Marian Timofte. Pr. protopop Vilie Doroșincă a accentuat în cuvântul adresat celor prezenți ‘bucuria serbării’ ocrotitorului Bisericii ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Iași. Părintele paroh Mihai Doroșincă a mulțumit preoților, autorităților locale și credincioșilor pentru că au participat la prima parte a programului liturgic dedicat hramului Bisericii ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Iași. De asemenea, pr. paroh Mihai Doroșincă a enumerat lucrările care s-au realizat în ultimul an la sfântul lăcaș, îndreptându-și recunoștința față de cei care au contribuit. Luni dimineață au fost săvârșite Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie.

Concert de muzică al Corului ‘Cantabile’

Cu prilejul hramului Bisericii ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’, Corul ‘Cantabile’ de la Academia de Studii Economice din Chișinău a susținut un repertoriu de muzică religioasă și patriotică, atât seara după Vecernia unită cu Litia, cât și luni după Sfânta Liturghie. ‘Ne bucurăm pentru că pr. Mihai Doroșincă ne invită de mai mulți ani la această sărbătoare. Venim cu drag și cu bucuria revederii plaiului românesc. Am văzut că oamenii din biserică au ascultat cu drag repertoriul nostru. Acest lucru ne motivează să muncim mai mult și să încercăm să cântăm mult mai bine. În toate bisericile de peste Prut există icoane cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ceea ce dovedește cultul deosebit pentru fostul domnitor al Moldovei. La Chișinău, în ziua de 2 iulie sunt organizate ample manifestări dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Noi serbăm această frumoasă zi în Țara Mamă – România, unde constat de fiecare dată că iubim la fel, simțim la fel și vorbim la fel’, a mărturisit Elena Marean, dirijorul Corului ‘Cantabile’. Formația corală a Academiei de Studii Economice din Chișinău este formată din amatori îndrăgostiți de arta corală, fiind înființat în anul 2009. În fiecare an, componența corului se schimbă întrucât o parte din membrele grupului finalizează cursurile de licență. Corul ‘Cantabile’ a participat la concursul internațional de muzică polifonică din Italia și la festivalul universităților europene din Polonia. ‘Încercăm să fim o corală profesionistă, cântând pe note muzicale. Deși nu este ușor, în această seară au fost interpretate și două compoziții ale mitropolitului Gavriil Musicescu. Membrele noastre iubesc arta corală, iar acest lucru este foarte important pentru mine. Interpretăm mai multe genuri de muzică și de aceea ne permitem să participăm la festivaluri și concursuri internaționale. În repertoriul nostru predomină muzica națională, modernă și sacră. Este important ca acest cor să fie familiarizat cu toate genurile de muzică’, a spus Elena Marean.

Activități religios-culturale dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Centrul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice ‘Sfântul Ștefan cel Mare’ Hârja și-a cinstit luni, 2 iulie, ocrotitorul. După cum ne-a relatat pr. Ilarion Mâță, directorul centrului, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au fost oficiate Acatistul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți. La aceste slujbe au participat bătrânii internați în centru și credincioșii din parohia Hârja, Protopopiatul Onești. Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a fost marcată în mod deosebit și în parohia Uda – Tătăruși, Protopopiatul Pașcani. De opt ani, în biserica parohială se săvârșește Sfânta Liturghie în cinstea marelui domnitor al Moldovei. Grupul vocal parohial ‘Stephanus Magnus’ al parohiei Uda, coordonat de Răzvan Pintilie, a susținut un recital de cântece și poezii dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. După slujba de mulțumire, copiii au primit câte un dar din partea parohiei Uda. ‘A devenit o tradiție a parohiei Uda ca în ziua de 2 iulie să arătăm cinstirea noastră față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Anul acesta, evenimentele au fost mai însemnate pentru că se împlinesc 20 de ani de la canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română. În anul 2004, tot pe 2 iulie, cu prilejul anului omagial ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 500 ani de nemurire’, a luat ființă grupul vocal parohial ‘Stephanus Magnus’, format din copii și tineri’, a spus pr. paroh Vasile Pintilie.

Comentarii Facebook


Știri recente