Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, sărbătorit în mod deosebit de credincioșii din Moldova

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, mai multe lăcașuri din Moldova își serbează hramul. Pelerini din toată țara sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Putna din județul Suceava. După ce, aseară, slujba Privegherii a fost oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, astăzi se va oficia slujba Acatistului Sf. Voievod Ștefan la mormântul marelui domnitor, în cadrul căreia vor sluji preoți din Cernăuți și Basarabia. În continuare, pe un podium amenajat în curtea mănăstirii, va fi săvârșită Sfânta Liturghie.

Tot astăzi se află în sărbătoare Biserica „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul ieșean Podu-Roș, Protopopiatul Iași 2. Aici, programul liturgic a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de învățătură. Astăzi vor fi săvârșite slujba Utreniei, Acatistul Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânta Liturghie. „După-amiază vom organiza un spectacol cultural-tradițional susținut de un grup coral condus de dna Daniela Doroșincă și de orchestra folclorică «Hora» de la Palatul copiilor din Iași. La sfârșit ne va cânta și dna Sofia Vicoveanca” a spus pr. paroh Mihai Doroșincă.

Mănăstirea aflată pe Muntele Ceahlău, având hramurile „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” și „Schimbarea la Față”, își sărbătorește astăzi hramul. Sfântul lăcaș este situat la o înălțime de peste 1.850 de metri.

Sf. Voievod Ștefan cel Mare este și ocrotitorul Centrului misionar-filantropic din Bacău. În cadrul acestui centru s-a ridicat o biserică ce a fost finalizată în anul 2004, deservind atât militarilor din cadrul bazei aeriene Bacău, cât și credincioșilor din zona de sud a orașului.

Hram va fi astăzi și la Mănăstirea Miclăușeni. Paraclisul de vară de la această mănăstire îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Lăcașul a fost ridicat la inițiativa PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe locul unde a fost găsită piatra sfintei mese ce a aparținut vechii biserici a mănăstirii.

Astăzi își mai serbează hramul parohiile Tătărași 2 și Tomești 2, din Protopopiatul Iași 2, precum și parohia Cătămărăști Deal – Protopopiatul Botoșani și parohia „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Protopopiatul Piatra Neamț.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente