Sfântul Voievod Neagoe Basarab sărbătorit în Arhiepiscopia Târgoviștei

Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, săvârșește astăzi, 25 septembrie, la Catedrala arhiepiscopală și mitropolitană din Târgoviște, Vecernia, Litia și Acatistul Sfântului Voievod Neagoe Basarab, cu ocazia praznicului acestui mare voievod al spiritualității și istoriei noastre naționale, informează „Ziarul Lumina”.

Sfântul Neagoe Basarab, ctitor al Catedralei din Târgoviște, a fost trecut în rândul sfinților în urma întrunirii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 8-9 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a avut loc la București, pe 26 octombrie, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Manifestări culturale

Arhiepiscopia Târgoviștei așteaptă toți credincioșii să participe în număr cât mai mare la acest eveniment, precum și la celelalte manifestări culturale dedicate voievodului ocrotitor. ‘Domn al Țării Românești între anii 1512 și 1521, Neagoe Basarab ocupă un loc însemnat în galeria personalităților istorice ale poporului român. A făcut donații generoase mănăstirilor ortodoxe în Țara Românească și în toate țările din Balcani. Este și ctitorul complexului monahal și al bisericii-monument din Curtea de Argeș (1517), precum și al altor biserici din țară, și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești, ‘Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie’, lucrare încărcată de învățăminte moral-creștine, scrisă în slavonă’, a declarat părintele Marian Puiescu, consilier eparhial.

La Catedrala târgovișteană se găsesc moaștele Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului și mitropolit al Țării Românești, care a fost canonizat cu data de pomenire 11 august, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, în anul 1517, când Sfântul Neagoe a cerut ierarhilor țării ca mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinților.

Comentarii Facebook


Știri recente