Sfântul Vasile cel Mare, serbat în bisericile moldave

Biserica noastră l-a sărbătorit, pe 1 ianuarie, pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei au îmbrăcat straie de sărbătoare. În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar duminică dimineață credincioșii s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii.

Mănăstirea ‘Sfântul Vasile cel Mare’ – Bodești din județul Neamț și-a serbat duminică, 1 ianuarie, hramul. După cum ne-a relatat protos. Ieronim Andreescu, starețul Mănăstirii Bodești, programul liturgic a început sâmbătă, 31 decembrie, cu slujba Privegherii și a continuat duminică dimineață cu Ceasurile, Acatistul și Sfânta Liturghie. La hramul Mănăstirii Bodești au participat sute de credincioși.

Ieșenii au participat pe 1 ianuarie la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași. În acest sfânt lăcaș se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare. Tot pe 1 ianuarie a fost sărbătoare la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași, înființat în anul 1803, în vremea mitropolitului Veniamin Costachi, la Mănăstirea Socola. În anul 1995, la inițiativa și cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, instituția teologică a fost reînființată. În Iași, două biserici închinate Sfântului Vasile cel Mare, care aparțin de Protopopiatul Iași 2, au îmbrăcat straie de sărbătoare. Prima se află în cartierul Tătărași, pe strada Vasile Lupu numărul 38, iar a doua în cartierul Nicolina.

Hram a fost în prima zi a noului an și la Biserica ‘Sf. Vasile cel Mare’ din parohia Păltiniș, Protopopiatul Darabani. Sfântul lăcaș a fost sfințit pe 3 octombrie 1993 de către PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. După anul 2000 a început reparația interioară.

Alimente pentru bolnavii Spitalului de Psihiatrie din Botoșani

Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din incinta Spitalului de Urgențe din Botoșani și-a cinstit ocrotitorul. În ajunul sărbătorii a fost săvârșită slujba Privegherii unită cu Litia. La miezul nopții s-a oficiat Te Deumul pentru Anul Nou, iar duminică dimineață oamenii au participat la Sfânta Liturghie. La finalul celor două slujbe dedicate hramului, credincioșii prezenți au primit un pachet cu alimente și un pahar cu vin. După cum a relatat pentru „Ziarul Lumina” pr. paroh Petru Chirvasă, cu prilejul hramului au fost oferite pachete cu alimente persoanelor internate în Spitalul de Psihiatrie din Botoșani. ‘Datoria creștinului este acela de a sfinți timpul și de aceea nu există un mod mai potrivit pentru acesta decât rugăciunea. Chiar dacă pentru unii credincioși care au probleme de sănătate participarea la slujbele dedicate hramului a fost mai dificilă, credem că timpul pe care l-am petrecut în comuniune cu Hristos va fi de folos. Privegherea la cumpăna dintre ani este un timp cu folos duhovnicesc pentru toți credincioșii’, a spus pr. paroh Petru Chirvasă.

Sărbătoare la Roman și Suceava

Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din curtea Spitalului Municipal din Roman și-a serbat hramul. Lăcașul de închinăciune are formă de cruce, cu următoarele dimensiuni: 21 de metri înălțime, lungime 7 metri, lățime la naos 14 metri. Construcția cuprinde un demisol din beton armat, cu o cameră-tampon pentru adăpost antiatomic, având 12 trepte la coborâre și lift-platformă pentru persoane cu dizabilități. Toate aceste lucrări au fost inițiate de pr. Ioan Antoci, misionar de caritate în cadrul Spitalului Municipal din Roman, cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, având sprijinul Primăriei Roman și Protopopiatului Roman.

Pe 1 ianuarie s-a aflat în sărbătoare Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din cartierul Tineretului din Suceava. Sfântul lăcaș a fost sfințit în luna august a anului 2010 de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente