Episcopia Tulcii s-a aflat în mare sărbătoare duminică, 27 decembrie 2009. Într-un cadru festiv a fost realizată, unică în Patriarhia Română, o expoziție de icoane vechi și contemporane din întreaga eparhie. A fost lansat și un DVD cu un film despre reprezentarea marelui Părinte al Bisericii – „Sfântul Vasile în iconografia bisericilor tulcene”, informează Ziarul Lumina.
Anul 2009 s-a aflat sub binecuvântarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și a celorlalți Părinți Capadocieni, fiind serbați pe tot parcursul acestui an. În toate eparhiile Patriarhiei Române s-au realizat multiple manifestări care au evocat viața, teologia și activitatea marelui Capadocian. În data de 27 decembrie 2009, la orele serii, a avut loc însă la Tulcea o manifestare unică prin tematică și prin lansarea unui DVD. Astfel, în prezența Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a consilierilor eparhiali, a preoților din oraș și a unui numeros public, a avut loc, în foaierul Teatrului „Jean Bart” din Tulcea, vernisajul expoziției de icoane și lansarea unui DVD intitulat sugestiv „Sfântul Vasile în iconografia bisericilor tulcene”.
Vernisajul a debutat cu un cuvânt ținut de PS Visarion, Episcopul Tulcii: „Chipul Sfântului Vasile, zugrăvit în icoane, ne revarsă har și înțelepciune, blândețe și bunătate, dar ne îndeamnă, în același timp, la acțiune susținută întru apărarea dreptei-credințe și a săvârșirii faptelor celor bune. Și în cuprinsul Eparhiei Tulcii, Sfântul Ierarh Vasile ne vorbește tăcut din icoanele sale zugrăvite pe pereții bisericilor, pe zid sau pe lemn, și ne povățuiește, ca slujitori ai sfântului altar, slujba noastră să ne-o facem pe deplin, să apărăm tezaurul credinței ortodoxe și să punem în lucrare porunca cea mare dată nouă de Mântuitorul Iisus Hristos, aceea a iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui”. Apoi, consilierul cultural pr. Felix Lucian Neculai a vorbit despre realizarea și conținutul DVD-ului. Acesta conține un cuvânt-înainte al Întâistătătorului Eparhiei, iar apoi un amplu studiu și icoane ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, provenite de la Centrul eparhial, cât și din cele trei protopopiate tulcene. Profesoara Axenia Hogea, directorul executiv al Direcției Județeane pentru Cultură, Culte și Patrimoniul cultural național Tulcea, a subliniat însemnătatea patrimoniului bisericesc în România, inclusiv a valoroaselor icoane realizate de strămoși.
„Icoana ierarhului capadocian”
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este nelipsit din iconografia bisericilor ortodoxe. În volumul „Erminia picturii bizantine” a lui Dionisie din Furna, acesta arată că marele sfânt ierarh se pictează „la statutul trupului foarte înalt, drept și slab; la față smerit, uscățiv, amestecat cu gălbiciune; cu tâmplele adâncite, cu fruntea puțin încrețită, cu umerii obrazului prelungi și cu nasul lungăreț; cu sprâncenele rotunde, cam ridicate și încrețite, asemenea omului îngrijorat, cu barba lungă și pe jumătate căruntă și cam pleșuv”.
Astfel, prin această descriere amănunțită, fiecare credincios poate recunoaște chipul Sfântului Vasile cel Mare în orice biserică ortodoxă din lume.
Marele ierarh și învățător al lumii este reprezentat în toate bisericile ortodoxe, mai ales în altar, unde se pictează în primul registru, alături de ceilalți ierarhi, cât și pe iconostas dacă biserica respectivă îl are ca ocrotitor. Dat fiind faptul că Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit la data de 1 ianuarie a fiecărui an, singur, iar apoi la 30 ianuarie împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur și cu Sfântul Grigorie de Nazianz sau Teologul, icoanele îl reprezintă atât singur, cât și împreună cu ceilalți doi ierarhi. Dintre icoanele expuse în foaierul Teatrului „Jean Bart” din Tulcea, menționăm: icoana Sfântului Vasile de la Valea Teilor, din anul 1853, realizată de Radu Zugravu, o altă icoană de mari dimensiuni de la Biserica „Sf. Grigorie Luminătorul” din Tulcea, pictor Enache Cardaș, 1884, de la Dunăvățul de Jos, semnată tot de Enache Cardaș, 1903, sau din localitățile Sarinasuf și Tudor Vladimirescu. Au fost expuse și icoane mai recente, cum ar fi icoana Sfântului Vasile, opera pictorului Petru Botezatu, 1970, din localitatea Garvăn, sau cea a lui Vasile Roșu de la Nifon, sau cea din localitatea Grindu, din anul 1959, etc.
Excepții iconografice ale Sfântului Vasile
Eparhia Tulcii are în valorosul său patrimoniu câteva icoane unice ca reprezentare și alcătuire a planului iconografic. Astfel, în colecția Centrului eparhial Tulcea se găsește o icoană realizată de Matache Orășianu în anul 1875, care îl reprezintă pe Sfântul Vasile șezând pe tron, îmbrăcat în veșminte arhierești, purtând mitră și cârjă și binecuvântând, iar în partea superioară, în stânga și dreapta sa, fiind reprezentată Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. O altă excepție întâlnită în ceea ce privește reprezentarea Sfântului Vasile o întâlnim la o icoană din Măcin din sec. al XIX-lea, în care este reprezentată Maica Domnului cu Pruncul pe tron, străjuită la dreapta de Sfântul Ierarh Vasile, iar în partea stângă – de Sfântul Ierarh Nicolae. Alte excepții se întâlnesc la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Tulcea, unde este reprezentat pe pereții amvonului alături de Mântuitorul Hristos, cei patru Evangheliști și Apostoli, aceasta datorită importantei sale propovăduiri cu „timp și fără timp” a Evangheliei. O altă icoană provenind de la aceeași biserică, realizată de Hiriciaschi în anul 1892, și care îi înfățișează pe cei trei mari ierarhi, ni-l prezintă pe Sfântul Vasile cel Mare în centru, ținând în mâini un potir, exprimând faptul că Sfântul Vasile cel Mare este autorul unei Liturghii ce-i poartă numele. În biserica parohiei Sarinasuf, icoana Sfântului Vasile, pictată de Enache Cardaș în anul 1903, apare pe latura dreaptă a scaunului arhieresc. Sfântul Vasile apare pictat și în biserica din localitatea Făgărașul Nou, dar pe ușa diaconească. Menționăm și faptul că la Mănăstirea Saon se întâlnesc șase icoane vechi cu Sfântul Vasile.
În legătură cu aceste reprezentări unice în Biserica Ortodoxă Română care se întâlnesc în Episcopia Tulcii, pr. consilier Felix Lucian Neculai, cel care s-a ostenit pentru realizarea DVD-ului, ne-a declarat că „aflată și în contact direct cu slavii și rușii care au exercitat aici o puternică amprentă a unui așa-zis stil slav, Ortodoxia dobrogeană a preluat sau, mai bine zis, a moștenit câteva caracteristici ale acestui stil, cunoscut, în parte, prin modul aplicării mitrei pe capul ierarhului, sobrietatea expresiei, dar mai ales prin părul care apare despletit în două și curge uneori pe spatele personajului”.
Astfel, prin această manifestare, ultima închinată anului acestuia, al Sfântului Vasile și celorlalți Sfinți Capadocieni, s-a dorit a fi de bun augur editarea și unui DVD pentru a fi, așa cum sublinia PS Visarion, „mai întâi un smerit omagiu marelui Părinte și un imbold pentru noi toți, cler și credincioși, și de a pune în valoare și în lucrare cele moștenite de la acest mare dascăl al vieții liturgice, al vieții de familie, al vieții monahale și al lucrării filantropice, spre folosul nostru sufletesc și spre a noastră mântuire”.