Sfântul Stelian sărbătorit în Biserica Ortodoxă

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 26 noiembrie 2011, pe Sfântul Stelian Paflagonul. Un fragment din moaștele Sfântului Stelian sunt adăpostite de Biserica Lucaci din centrul Bucureștiului, încă din 1736, fiind dăruite comunității de aici de Mitropolitul Ștefan al Țării Românești, ctitorul sfântului locaș.

Sfântul Stelian a trăit în urmă cu 1300 de ani în provincia Paflagonia din Asia Mică, teritoriul Turciei de astăzi. După moartea părinților și a fraților săi, se retrage într-o mânăstire din această provincie. Viața sa de rugăciune l-a învrednicit de darul facerii de minuni, pe care l-a folosit mai ales în vindecarea copiilor chinuiți de diferite boli.

Alte detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu, parohul Bisericii Lucaci din București: „Aflând de rugăciunile sale foarte puternice, tot mai mulți oameni se duceau și îi cereau în mod special să rostească rugăciuni pentru salvarea copiilor lor. Astfel, din punctul acesta de vedere, minunile sale au fost deosebite deoarece rugăciunile sale au fost ascultate de Dumnezeu și molima aceasta s-a oprit ca efect direct al nevoinței în rugăciune a Sfântului Cuvios Stelian. În așa măsură a fost bineplăcută rugăciunea sa înaintea lui Dumnezeu, încât el a rămas în conștiința creștinilor din țara Paflagoniei și a apoi în conștiința creștinătății din Răsăritul Ortodox, ca un ocrotitor al copiilor și al familiei prin excelență”.

Comentarii Facebook


Știri recente